Animal farm

George Orwell

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
De dieren op een boerderij komen in opstand tegen hun meester de mens en nemen zelf de macht in handen. De varkens, die lang tevoren in het geheim hebben leren lezen en schrijven, werpen zich op als de natuurlijke leiders van de revolutie. Zij staan immers op een hoger intellectueel peil dan de andere dieren. Ze breiden hun voorrechten steeds verder uit en vormen een nieuwe elite, even oppermachtig als de oude heersers. De catastrofale ineenstorting van deze gemeenschap kan ten slotte niet uitblijven. Animal Farm, geschreven in 1943, is een klassiek geworden satire op een totalitaire staat en samenleving, die vandaag de dag nog niets aan zeggingskracht heeft verloren.

Wat anderen schrijven over dit boek

De Boerderij der dieren is een boek dat me al een lange tijd aansprak, omdat politiek me veel interesseert. Eerder had ik al gehoord over het 'Animalisme', en de wijze uitspraak ‘alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan andere dieren’. Het boek heeft me positief verrast. Ik had een saaier en een meer literair boek verwacht. Het verhaal is heel actievol en nooit langdradig, daarom dat het boek ook zo dun is. Alhoewel het een fictie boek is, wordt het echte verhaal over de faling het communisme in de Sovjet Unie door een parabel verteld. Elke actie in het boek, verwijst naar een gebeurtenis in de geschiedenis. De personages zijn duidelijk flat characters, het is duidelijk welke personages de goede en welke personages de slechte voorstellen, Napoleon, die Stalin voorstelt, was duidelijk de slechterik samen met de echte mensen en Sneeuwbal, die Trotski voorstelt, was samen met de meeste andere dieren de goede. Het verhaal was chronologisch geschreven, er werden geen moeilijke zinsconstructies gebruikt en belangrijke zaken zoals de zeven geboden werden altijd benadrukt. De woordenschat was af en toe ouderwets, maar je verstond deze wel door de context, waardoor deze meestal verrijkend was. Over de locatie en tijd krijgen we maar weinig te weten. Er wordt enkel vermeld dat er enkele boerderijen rondom de Herenhoeve liggen. Over de tijd wordt er niets gezegd, maar we kunnen wel door het echte verhaal te kennen afleiden dat het zich in de 19de en 20ste eeuw heeft afgespeeld.

Als je van plan bent om het boek te lezen is het is interessant om eerst een beetje over het communisme, Karl Marx, Stalin en Trotski te lezen, om de parabel beter te begrijpen.

Animal Farm is waarschijnlijk het bekendste boek geschreven door George Orwell. Het is zeer vlot geschreven en makkelijk leesbaar. Alleen zit het vol symboliek.
Op een boerderij komen de dieren onder leiding van de varkens in opstand tegen de boer die hen afbeult en dit onder het motto “vier poten goed, twee poten slecht”. Eenmaal de boer verdreven is, zullen er andere regels gelden met een nieuw ideaal namelijk dat “alle dieren gelijk zijn”. Alleen blijkt achteraf dat de nieuwe leiders ‘de varkens” vervallen in dezelfde uitbuiting als de boer: “Alle dieren zijn nog wel gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk” en na een tijdje is het lot van de meeste dieren terug even slecht.
Georges Orwell wilde eigenlijk het verhaal vertellen van de russische revolutie met zijn ideaal beeld. De mishandelde dieren staan symbool voor de onderdrukte bevolking ten tijden van de tsaar, de dierenopstand is de revolutie met zijn gelijke rechten voor iedereen en ten slotte de nieuwe varkensdictator genaamd Napoleon zou dan Stalin voorstellen.
Door het verhaal vanuit het oogpunt van de dieren te vertellen, komt alles wat grappiger over en is het ook toegankelijker maar daarom is de boodschap niet minder ernstig. Want laat ons eerlijk zijn een boek met als titel ‘het verhaal van de russische revolutie” is niet echt een titel die de jeugd zou aanspreken. Een topper!

Wat kan ik zeggen? Orwell was visionair, dit boek was initieel een veroordeling van het communisme (vooral dan in Rusland), maar blijkt 70 jaar na publicatie meer dan ooit actueel. Heel wat dictaturen in het Midden-Oosten kunnen er mee vergeleken worden - Orwell stierf in 1950 toen die nog dictaturen nog niet eens bestonden - en de vergelijking met onze huidige westerse maatschappij is ook niet ver weg.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!