Wat overblijft

Door Ingrid Vander Veken

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Wat betekent het, een huis leeg te maken waarin je je halve leven hebt gewoond? Wat laat je achter en wat neem je mee? Wat waardeloos is, wordt kostbaar, en omgekeerd. En het meest kostbaar zijn herinneringen.


Maar hoe ruim je niet alleen een huis maar ook jezelf op? Wat als het afscheid van je huis samenvalt met dat van dierbaren? Over dat onverwacht dubbele afscheid schreef Ingrid Vander Veken een hoogstpersoonlijk en aangrijpend boek. In Wat overblijft bewaart zij het verleden als schatkamer voor de toekomst. Het is haar koesterende verweer tegen verwoestende eindigheid. Haar ode aan het belang van zelfs het allerkleinste.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Jempi Laevaert

op 24/09/2020

- Het was moeilijk om er in te komen. Ik was niet in de juiste stemming óf het boek was gewoonweg saai.
- Bijna halverwege voel ik mij aangesproken, ga ik mee in de gedachtengang van de schrijfster.
- Uiteindelijk gaat ze diep in haar gevoelens en ben ik helemaal verkocht.

Lees meer

Door Anne Correwyn

op 23/04/2020

Verbondenheid, op welk vlak ook, ga je niet zomaar uit de weg. Het komt soms pas sterker naar boven op het moment dat je afscheid moet nemen. Dat weet de schrijfster mooi te verwoorden. Als lezer mag je binnenkijken en sommige dingen of situaties zijn herkenbaar. Door 'over de Vriend te schrijven ontstaat er wat afstand naar mij als lezer maar dat is mooi, hij is van haar en van hen en ik mag erover lezen. En toch ervaar ik nog een andere afstand, ik mis een verhaal dat me meeneemt. Ik heb de indruk dat ik teveel informatie moest lezen die voor mij het verhaal niet voedt.

Lees meer

Door Redactie LZWL

op 16/04/2020

Auteur Ingrid Vander Veken verhuisde. In haar nieuwe boek 'Wat overblijft' reflecteert ze over wat het betekent om het huis achter te laten waarin ze haar halve leven doorbracht. Ze was er ingetrokken in een noodsituatie, ze had er als bohemien geen connectie mee, dit dacht ze, tot ze het noodgedwongen door knie- en rugproblemen, moest achterlaten. Ze onderzocht de geschiedenis van het huis want ook een banale woning heeft een verleden. Tijdens het opruimen werd een heel dierbare jeugdvriend van de auteur terminaal ziek, ook over dit afscheid schrijft ze. Chantal Pattyn: 'Wat een prachtig boek is Wat overblijft van Ingrid Vander Veken. Haar afscheid van een huis waar ze nooit mee samenviel gaat uiteindelijk gepaard met een queeste naar de geschiedenis van dat huis, de histories van de buurt, notities over afscheid nemen, van een huis, zijn ingewanden en van een vriend, die terminaal is. Dit boek ademt afscheid.'

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief