Een circus van schimmen

Door Roger Jon Ellory

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Met ‘Een circus van schimmen’ schreef R.J. Ellory zijn meesterwerk. Complotten, politiek, intrigerende personages; alles komt samen in een mix van literatuur en spanning.
Kansas, 1959. Reizend circus Diablo strijkt neer in Seneca Falls. Wanneer er een lijk onder het carrousel wordt aangetroffen, wordt FBI-agent Michael Travis op de zaak gezet. Travis krijgt te maken met Edgar Doyle, de illustere leider van het circus, die ontwijkend en raadselachtig antwoordt. De zaak voert veel verder dan het in eerste instantie lijkt. Wanneer zelfs de hoogste bazen als J. Edgar Hoover, van de FBI en de CIA betrokken lijken te zijn, beseft Travis dat hij niets meer als waarheid kan aannemen. Hij begint zijn onderzoek van voren af aan en duikt er dieper in dan alle betrokkenen hadden gehoopt...
‘In een tijd waarin thrillerauteurs almaar meer van hetzelfde schrijven, is Een circus van schimmen een verademing.’ Mail on Sunday
‘Ellory behoort tot het beste wat de Angelsaksische misdaadliteratuur de voorbije jaren wist te bieden.’ Gazet van Antwerpen
‘Ellory’s werk is, behalve spannend, van de hoogste literaire kwaliteit!’ Lars Klein, Boekhandel Jacq Baas
‘R.J. Ellory behoort onbetwist tot de allergrootsten.’ NRC Handelsblad‘Een van de origineelste misdaadauteurs van dit moment. Ellory’s stijl is krachtig en precies en zijn dialogen kunnen zo in een filmscript. Steeds opnieuw schrijft hij boeken die verrassen en overdonderen.’ De Standaard
R.J. Ellory is een veelbekroond auteur van thrillers die wereldwijd vertaald worden. Als enige auteur werd hij drie keer op rij bekroond met vijf sterren in de VN Thrillergids. R.J. Ellory woont en werkt in Birmingham.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Sven Demeyere

op 11/04/2021

R.J. Ellory begon te schrijven 1987 maar stopte een achttal jaar omdat men zei dat het commercieel niet verantwoord was om als Britse schrijver verhalen te schrijven die zich afspelen in Amerika. In 2001 herstartte hij met schrijven.
In Een Circus Van Schimmen sleurt hij ons mee in een waanzinnig avontuur. In een krankzinnige zoektocht naar de waarheid.
Ellory slaagt erin om een sfeer te scheppen, gewoon door zijn manier van vertellen. Zijn manier van omschrijven. Ik werd als het ware gekluisterd aan het verhaal om eens het uit is met tegenzin het boek dicht te klappen. Het nam even de tijd om me te kunnen losrukken van het verhaal.
Deze auteur is volgens mij een expert in het beschrijven van personages. Ze zijn enorm diep uitgewerkt. Voor het hoofdpersonage Travis maakt hij gebruik door passages uit zijn verleden te beschrijven. Die verleden tijd zorgt ervoor dat je als lezer Travis zijn karakter volledig begrijpt. Maar ook de andere personages worden niet vergeten. Ieder van hen bestaat uit verschillende laagjes waarvan je popelt om elk laagje aan een inspectie te onderwerpen.
Normaal ben ik niet de lezer die graag eindeloze dialogen leest maar die van Ellory konden niet lang genoeg zijn. Diepgaande , betekenisvolle discussies tussen personages. Hij schept een fantastische dynamiek.
Het slot heeft hier en daar wel nog een verrassing die op het juiste moment zijn intrede in het verhaal doet.
Conclusie
Diepe en dynamische dialogen tussen enorm ontwikkelde personages. Een zoektocht waar je als lezer meegesleurd wordt. Meegesleurd op zoek wat de waarheid nu eigenlijk is.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief