De spiegel & het licht

Door Hilary Mantel

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Engeland, mei 1536. Anne Boleyn is dood, onthoofd door een ingehuurde Franse beul. Het was in een oogwenk gebeurd. Na de bloedige lente zet Cromwell, zoon van een smid uit Putney, zijn klim naar macht en rijkdom verder voort, terwijl zijn vreeswekkende koning, Hendrik VIII, slechts een kortstondig geluk met zijn derde koningin Jane mag kennen. Ze sterft tijdens het baren van de door hem zo vurig gewenste zoon. Cromwell heeft geen eigen legermacht en geen invloedrijke familie die hem kan helpen: hij kan slechts bogen op zijn scherpe verstand. Terwijl Engeland in opstand is, verraders samenzweren in het buitenland en Hendriks bewind kraakt onder een dreigende invasie, ziet de slagvaardig ingestelde Cromwell een nieuw land in de spiegel van de toekomst. Maar kan een natie, of een individu, het verleden helemaal van zich afschudden? Wat kunt u doen, vraagt de Spaanse ambassadeur aan Cromwell, als de koning zich tegen u keert, zoals hij zich vroeg of laat altijd keert tegen degenen die het dichtst bij hem staan? De spiegel & het licht is het daverende slotdeel van de trilogie, waarin Hilary Mantel de laatste jaren traceert in het leven van Thomas Cromwell, de jongeman die vanuit het niets de toppen van de macht weet te bereiken. Ze smeedt een allesomvattend portret van jager en prooi, van een woelige strijd tussen zowel het heden en het verleden als tussen de koninklijke wil en de visie van een common man: van een modern land dat zichzelf door conflict, gedrevenheid en moed vormgeeft.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Redactie LZWL

op 01/04/2020

Annelies Beck, journalist en ankervrouw van Terzake, las al één van de boeken uit 2020 waar erg naar uitgekeken werd: 'De spiegel en het licht' van Hilary Mantel. Het gaat over Thomas Cromwell. Die was de rechterhand van Henry VIII, het verstand en de man van de vuile klusjes. Het is het slotwerk van een trilogie.

"Het is een erg spannende historische roman", volgens Annelies Beck.
"En daar is niets 'stoffigs' aan. In het derde deel moet Thomas Cromwell Henry weer aan een nieuwe vrouw helpen en komt hij zelf in beeld als een mogelijk probleem voor Henry. Hilary Mantel heeft het verhaal zo verteld zoals het zou kunnen gebeurd zijn op basis van historisch onderzoek. Door de vertelwijze voelt het wel heel herkenbaar en modern aan. De geuren, kleuren en beelden worden tot leven gewekt en het zijn vooral de personages die zeer sterk zijn en als mensen van vlees en bloed met je meelopen. Er is ook heel veel dialoog, waardoor het boek heel veel vaart krijgt en zo wordt het fris en spannend. Het gaat over hoe macht werkt."

Het boek ligt eind deze maand in de winkel.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief