De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Optocht der tattoos

Door Henri Beunders

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
De eeuwenoude tattoo is bezig aan een ware triomftocht door de westerse wereld. Vroeger het handelsmerk van de zeeman of de rebel en sporadisch zichtbaar, nu mateloos populair in alle lagen van de bevolking. Henri Beunders geeft zijn visie op de explosieve groei van de tattoo in de afgelopen halve eeuw. Hij duikt in de wereld van de ‘getekende mens’, onderzoekt motieven en duidt ontwikkelingen. Van beginnerstattoo tot extreme lichaamsversiering: tattoos weerspiegelen de behoefte aan bevestiging van de identiteit. Ze drukken het verlangen uit om het eigen verhaal te vertellen. Het verhaal van bevrijding en vreugde, rouw, trauma’s, blijvende herinneringen. Maar ook van spijt en verslaving.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door els van haute

op 25/02/2020

Optocht der tattoos. De jacht op een betekenisvol bestaan. Door Henri Beunders.

Wat een boek.
Beunders zag meer een meer tattoos rondom zich verschijnen en besloot zich onder te dompelen in de wereld van de ‘getekende mens’. Als schrijver, journalist en hoogleraar is hij het gewoon om onderzoek te doen en de gevonden resultaten duidelijk op te schrijven. Wat hij ontdekte, bedacht, bijleerde, hoorde, las over tattoos en hun oorsprong, hun opmars en verspreiding lees je in dit boek.

Optocht der tattoos is geen dun boek en staat boordevol feiten, weetjes, datums en namen. Dat maakt het enerzijds gigantisch boeiend (ook voor ‘niet-getekende mensen’) maar ook best wel zwaar om te lezen. Je merkt dat Henri super enthousiast in zijn onderwerp is gedoken en een massa aan informatie heeft opgeduikeld die hij ook allemaal met ons wil delen. De quote van Raymond van den Boogaard op de achterflap is ook volkomen terecht: “Eindelijk een zinnig boek over een onderschat fenomeen!”

Kunst, filosofie, geschiedenis, popcultuur, het gevangeniswezen, het lichaam als verdienmodel, religie, magisch denken, bodyart, de wetgeving, spijt,… alles komt aan bod. Optocht der tattoos is een gigantische bron aan informatie. De literatuurlijst achteraan biedt de mogelijkheid om zelf nog dieper in het onderwerp te duiken, moest je toch nog een onaangeroerd onderwerp vinden…

Beunders heeft, bij mijn weten, zelf geen tattoos en dat is dan ook een minpuntje voor mij als ‘getekende mens’. Het is geen wij tegen zij maar soms bespeur ik enige reserve bij hem. Dat maakt hem voor de ‘niet-getekende mensen’ misschien net weer geschikter om op een zo neutraal mogelijke wijze het fenomeen der tattoos te duiden.
In ieder geval is het een indrukwekkend, boeiend, boek!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief