De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Petersburgse verhalen

Door Nikolaj Vasiljevitsj Gogol

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Nikolaj Gogol werd wereldberoemd met zijn Petersburgse verhalen, alle opgedist met aanstekelijk vertelplezier en rijkelijk voorzien van zijn unieke kenmerk: oog voor volmaakt overbodige details, waarvan de liefhebber er niet één zou willen missen. De verhalen gaan over het leven achter de koude en elegante façades in de hoofdstad, over een neus die zijn eigen leven gaat leiden en over de dramatische gevolgen van het verliezen van een overjas. Als geen ander schetst Gogol een absurd portret van een stad vol hilarische maar melancholieke personages terwijl zijn verhalen tegelijkertijd aanzetten tot denken over de wereld om ons heen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Redactie LZWL

op 18/02/2020

Annelies Verbeke, curator van KORT!, het festival van het kort verhaal:

‘We komen allemaal van onder de mantel van Gogol’, zei Toergenjew volgens de een, Dostojevski volgens de ander (maar eigenlijk kunnen we de uitspraak alleen toeschrijven aan een Franse literatuurwetenschapper). Er wordt mee bedoeld dat de hele moderne Russische en bij uitbreiding Europese literatuur uit Gogols verhaal ‘De mantel’ (1842) is voortgekomen. Dit hartverscheurende relaas van de gepeste kantoorklerk Akakij Akakijewitsj, die zich tot Jezusfiguur ontpopt, wordt wel eens beschouwd als het eerste moderne korte verhaal. In deze bundel staat ook het absurditische ‘De neus’, waarin college-assessor Kowaljow zijn pas verdwenen neus achterna gaat, die bij een confrontatie enigerlei hechte banden ontkent en beweert wetenschappelijk werk te verrichten.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief