Feitenkennis

Door Hans Rosling

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

'Een van de belangrijkste boeken die ik ooit heb gelezen.' – Bill Gates

'Iedereen zou dit boek moeten lezen.' – de Volkskrant

• Wat is nu de gemiddelde levensverwachting in de wereld?
• Hoeveel meisjes maken de basisschool af?
• Welk percentage van de wereldbevolking leeft in armoede?
• Hoeveel kinderen in de wereld zijn nu ingeënt tegen een ziekte?

Op eenvoudige vragen over wereldwijde trends geven we systematisch de verkeerde antwoorden. Het is zelfs zo erg dat een chimpansee die willekeurig antwoorden kiest consequent leraren, journalisten, Nobelprijswinnaars en studenten overtreft.

In Feitenkennis legt hoogleraar Internationale Gezondheid en wereldfenomeen Hans Rosling uit waarom dit gebeurt. Hij presenteert daarbij tien redenen en komt zo met een radicaal nieuwe verklaring.

Ons probleem is dat we niet weten wat we niet weten, en dat zelfs onze gissingen gebaseerd zijn op onbewuste en voorspelbare vooroordelen. Het blijkt dat onze wereld in een veel betere staat is dan we denken. Dat betekent niet dat er geen echte zorgen zijn. Maar als we ons de hele tijd zorgen maken om de verkeerde dingen en ons niet richten op de feiten, kunnen we het zicht verliezen op de dingen die ons het meest bedreigen.

Feitenkennis zit boordevol anekdotes, aangrijpende verhalen en uiteraard met de kenmerkende grafieken van Rosling.

Het is een inspirerend, onthullend en ook essentieel boek dat de manier waarop je de wereld ziet compleet zal veranderen.


Wat anderen schrijven over dit boek

Door Damiaan Heylen

op 22/11/2021

Het boek van Rosling is normaal niet mijn genre of thema. Een informatief boek met als doel iets bij te brengen. Ik verkies normaal gezien fictie omdat ik het ontspannender vind maar nu ga ik denk ik toch de overstap maken naar non-fictie. Dit boek wil aan tonen dat we een overdramatisch wereldbeeld hebben. Hij toont dit aan met grafieken, tabel en meerkeuze vragen. Maar laat u dat niet afschrikken deze zijn totaal niet saai maar interessant en boeiend. Ondanks de moeilijke woorden en ‘grote mensen praat’ is het zeer leuk om te lezen en bovenal interessant. Ookal heeft het boek geen personages om zich aan vast te hechten heeft hij het wel vaak over ontwikkelingslanden of hoe hij het noemt ontwikkelde landen.
Het boek is zeker een aanrader en goed voor discussies en boeiende gesprekken.

Lees meer

Door An Reusen

op 25/09/2019

Een boek dat iedereen zou moeten lezen, om alle valkuilen te herkennen waar we allemaal voortdurend intrappen als we de feiten interpreteren!

Lees meer

Door Edgard Meuleman

op 31/07/2018

Een boek dat ik iedereen kan aanraden die op de hoogte wil blijven van wat er in de wereld gebeurt. Dagelijks worden ons tal van informaties doorgespeeld via de media. Dit boek doet je nadenken over de juistheid en de objectiviteit van die informatie. Als we al de media steeds moeten geloven gaat het heel slecht met de wereld. Dit boek toont bij middel van objectieve gegevens, statistieken, cijfers en grafieken aan dat we er steeds op vooruit gaan, waarmee de auteur niet wil zeggen dat we de ogen moeten sluiten voor de nog steeds prangende problemen die er in de wereld zijn.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief