De vriendschap

Door Connie Palmen

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Connie Palmen (25 november 1955) behoort tot de belangrijkste Nederlandse schrijvers van deze tijd. Haar debuutroman De wetten was European Novel of the Year 1992, winnaar van het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut, en werd genomineerd voor de International Impac Dublin Literary Award. In de jaren daarna publiceerde zij essays, beschouwingen, de novelle De erfenis, maar vooral romans: De vriendschap, I.M., Geheel de uwe en Lucifer. Op 11 november 2011 verscheen haar Logboek van een onbarmhartig jaar, dat wederom diepe indruk maakte.
Tot haar populairste boeken behoort haar roman De vriendschap, waarvoor zij talrijke prijzen ontving, onder meer de Trouw Publieksprijs en de ako Literatuurprijs. Zelden werd 'het drama van de afhankelijkheid' zo superieur beschreven als in dit schitterende boek over de vriendschap tussen twee vriendinnen.

'Er wordt wel gezegd dat het tweede boek van iemand die zo geprezen werd om haar eerste wel móet tegenvallen, maar dat gezegde wordt hier krachtig tegengesproken.'
t. van deel, trouw

'De vriendschap is een genadeloos filosofisch meisjesboek. Het is met niets te vergelijken. De afgronden van dweepzucht, sentimentaliteit en banaliteit worden met serene zelfbewustheid opgezocht.'
carel peeters, vrij nederland

'In De vriendschap gaat Connie Palmen onmiskenbaar een stap verder in haar schrijverschap.'
xandra schutte, de groene amsterdammer

'Slechts weinig schrijvers kunnen zo genuanceerd en quasi-autobiografisch over liefdesverhoudingen, vergeefsheid, verslaving en verlegenheid schrijven als Connie Palmen.'
rolf grimminger, süddeutsche zeitung

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Lieve De Becker

op 12/06/2021

Wat een geweldig boek. De opbouw is bijzonder, het eerste deel leest als een jeugdboek, het verhaal van een tienjarige. Deel twee is geschreven vanuit het oogpunt van een opgroeiende jongere met alle groeipijnen van dien. En dan komt het derde deel, het leven en denken van een buitengewone vrouw, eerlijk en authentiek, product van haar opvoeding, karakter en unieke vriendschap. De brief aan Ara, waar het boek mee afsluit, is een uniek staaltje literatuur.

Lees meer

Door Domien Huybrechts

op 18/11/2020

De vriendschap haalt thema’s en ideeën aan waar je zelf waarschijnlijk nog nooit bij stil had gestaan. Het bevat verschillende passages die haast filosofisch zijn. Ze onderzoekt en doorgrond een vriendschap die op vele momenten niet stabiel is maar toch werkt. Kit haar gedachtegang is zo puur, dat het haast ongemakkelijk is om deze te lezen. Palmen haar schrijfstijl is literaire hoogstaand, het is vaak nodig om verschillende passages te herlezen om ze echt te laten binnenkomen. Voor mensen die op zoek zijn naar een diepzinnige kijk op vriendschappen is dit boek een must.

Lees meer

Door Lilo Eeckhout

op 11/07/2018

Dit boek is prachtig!Ik vind het literair heel hoogstaand.Connie Palmen maakt analyses over het leven en over de mensen waar je echt over moet en wilt nadenken.Ik heb vele passages aangeduid,met de bedoeling om ze te herlezen en er nog meer over na te denken...Connie Palmen is in mijn ogen een hele intelligente schrijfster.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief