De kolibrie

Sandro Veronesi

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Al sinds zijn jeugd wordt Marco Carrera, die als kind een groeistoornis had, de kolibrie genoemd, naar een van de kleinste vogels ter wereld. Maar in zekere zin is Marco ook echt een kolibrie: hij lijdt een dramatisch bestaan, vol vreugdes, liefdes en de nodige pijn, maar hij blijft in evenwicht. Zijn hectische bewegingen stellen hem in staat de existentiële acrobatiek van het leven te doorstaan, net als de kolibrie, die twaalf tot tachtig vleugelslagen per minuut maakt, maar schijnbaar bewegingloos in de lucht blijft hangen. In De kolibrie volgen we ademloos de levensloop van Marco Carrera, een held van onze tijd zoals alleen Sandro Veronesi die uit zijn pen kan laten ontstaan. Het is een schitterende roman over pijn en de kwellende kracht van het leven, die door de belangrijkste krant van Italië, de Corriere della Sera, uitgeroepen werd tot Boek van het Jaar. Sandro Veronesi (1959) werd met romans als Kalme Chaos, XY en Zeldzame aarden wereldwijd een literaire publiekslieveling – en bestsellerauteur. Hij won in de loop der jaren verschillende grote prijzen, waaronder de Premio Strega, de Premio Campiello, de Prix Femina Étranger en de Premio Bagutta. ‘Deze roman zou in de ruimte moeten worden gelanceerd om buitenaardse wezens te laten weten hoe we waren, hoe we zijn geweest, hoe we hadden willen zijn. Uit deze roman, vol toevalligheden en fatale en kwaadaardige botsingen, leer je de moeilijkste les van het leven: hoe je kunt sterven en toch kunt blijven leven.’ Corriere della Sera ‘Het is een krachtige roman die betovert en beweegt op voorouderlijke en onvoorspelbare levenskracht.’ La Stampa ‘Een krachtige roman.’ Il Sole 24 Ore Over Kalme chaos: ‘Meesterlijk, want scherpzinnig en onweerstaanbaar grappig door zijn feilloze gevoel voor schijnbaar onbenullige details, beschrijft Veronesi hoe Pietro de kalme chaos, dat wachten op de storm van verdriet die maar niet komt, ondergaat.’ de Volkskrant

Wat anderen schrijven over dit boek

Gaea Schoeters is boekenrecensent bij Klara en las De kolibrie:

'De kolibrie' is een typische Veronesi, vertelt Gaea. Hij raakt veel van zijn bekende thema’s aan met opnieuw de focus
op de band tussen 2 generaties die een botsend systeem van waarden en normen hebben. Het verhaal maakt wonderlijk sprongen, ook het plot staat er met personages die weer net iets larger than life zijn of vreemdsoortige magische eigenschappen hebben. Waarover gaat het? Marco Carrera uit het boek zit halverwege zijn leven en het grootste onheil dat moet komen zal die dag beginnen. Marco komt tot het besef dat verdriet wel eens de drijvende kracht in het leven zou kunnen zijn en dat verdriet en lijden ons leven sturen, m.a.w. dat al het goede voortkomt uit onheil.

Het boek is ook bijzonder van vorm: het is wisselend met een verhaal dat naar zijn dood toeloopt in 2030 en achteruitgaat tot in de jaren 70, het tijdperk waarin zijn leven is begonnen. De constructie is organisch, als lezer kom je terecht in een soort labyrint maar steeds heb je het aangename gevoel van verdwaaldheid met de zekerheid dat je de uitgang zal vinden.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!