Archipel van de hond

Philippe Claudel

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
De Middellandse Zee. Een eilandengroep met wijngaarden en olijfbomen, bevolkt door een kleine vissersgemeenschap. Een geïsoleerde plek, weg van het lawaai van de wereld, tot op een dag een oude vrouw op het vulkanische strand drie lijken aantreft. Wie waren deze mensen? Wat moet er gebeuren met hun overblijfselen? Moet de waarheid onder ogen worden gezien of is het mogelijk dit mysterie te negeren?
Archipel van de hond is een roman over de wereld waarin wij leven. Het is net als Philippe Claudels geliefde romans Grijze zielen en Het verslag van Brodeck een tijdloze reflectie op de menselijke natuur en de keuzes die we maken.

Wat anderen schrijven over dit boek

Drie zwarte lijken spoelen aan op een eiland. De notabelen zitten ermee verveeld en dumpen de lijken. Enkel de onderwijzer is tegen, en dat zint de anderen niet. Waar komen ze vandaan, en eens je dat aan de weet komt, snijdt de auteur met het scherp van het mes in de menselijke natuur, zijn hypocrisie, zucht naar geld, verraad, de zwakheid van de clerus.... Zeer deprimerend boek overigens. Een actueel thema, zeer herkenbare situaties..

Ik ontmoette Philippe Claudel in Gent op het festival van " Het betere boek " en alhoewel hij bij die gelegenheid beweerde absoluut geen pessimistische kijk op de mensheid te willen portretteren, heeft mijn geloof in de mens een nog diepere duik onder het nulpunt genomen na het lezen van dit onontbeerlijke verhaal. Het is zo herkenbaar voor onze hedendaagse maatschappij.

Ik word immers elke dag geconfronteerd met de onverschilligheid, laksheid, onwetendheid en een flagrant gebrek aan nieuwsgierigheid bij onze gegoede burgers.
Er zijn natuurlijk enkele lichtpuntjes in de duisternis, getuige dit confronterend boek van Philippe Claudel. Het jaagt ons het schaamrood naar de kaken over de manier waarop het vluchtelingenbeleid gevoerd wordt.


Lees het alstublieft !

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!