De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Project X

Door Toni Coppers

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Alex Berger, een wat bijzondere privédetective, was in een eerder leven commissaris bij de Moord in Brussel. Op zijn vijfenveertigste besliste hij zijn verleden overboord te gooien en sinds kort leeft hij teruggetrokken in Oostende. Alex is er niet echt ongelukkig: hij kijkt veel naar de zee en praat meer tegen de meeuwen dan met de mensen.
In Londen wordt Roisin Benting, eenentwintig en in de fleur van haar leven, in haar loft koelbloedig gewurgd. De moordenaar laat een souvenir achter op haar buik: een sneeuwbol met daarin een miniatuur van het Atomium. Als Sara, een van de weinige mensen voor wie Alex nog plaats heeft in zijn leven, bij Interpol opgezadeld wordt met deze onverklaarbare moord, roept ze de hulp in van haar ex-chef en boezemvriend.
Een tweede slachtoffer valt, dit keer in Vlaanderen, en de familie Bonard komt in beeld: een steenrijke redersfamilie met aan het hoofd de mysterieuze David Bonard, een man die niemand in zijn omgeving toelaat en van wie niemand iets weet.
Alex Berger belooft zijn vriendin wat research achter de schermen te doen. Dan gebeurt er iets vreemds: hij ontvangt een persoonlijk bericht van David Bonard, een uitnodiging voor een verblijf in zijn mythische landhuis aan het Meer van Lugano.
Aan de zijlijn blijven staan, blijkt plotseling geen optie meer…

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Jacques Van den Bergh

op 16/08/2022

Lang geleden dat ik nog een boek van Toni Coppers had gelezen. Alex Berger is een geduchte concurrent voor Liese Meerhout, wat de spanning betreft. Dit is een echte pageturner tot op de laatste bladzijde. De spanning wordt langzaam opgedreven en stap voor stap valt de puzzel in elkaar. Ook de verschillende en vaak herkenbare locaties zorgen voor veel leesplezier: Londen, Oostende, Brussel, Antwerpen, Frankrijk, Zwitserland, Italië... ze spreken alle tot de verbeelding. Ik kijk alvast uit naar het volgende deel!

Lees meer

Door Karen Steyaert

op 21/11/2020

In Londen wordt de studente Roisin Benting dood aangetroffen in een badkuip die gevuld is met ijs en op haar buik staat een sneeuwbol met het atomium in. Ze is gewurgd. Kort na deze moord, wordt in Brussel een advocaat op dezelfde manier vermoord.
De speurders kunnen beginnen aan hun zoektocht naar de dader. Wat is zijn motief? 

Wat is de link met het ijs en de sneeuwbol. Als lezer leren we Sara en Alex kennen.
Samen met binnen- en buitenlandse inspecteurs gaan ze op zoek naar de moordenaar. 

De schrijver neemt ons mee naar Brussel, Antwerpen, Franse wijngaarden, Lugano, Sankt Moritz,… Plaatsen die zo goed beschreven worden, dat je je als lezer echt op deze locatie waant. We worden meegenomen naar de “Bonard-dynastie”, waar we als lezer te maken krijgen met veel rijkdom, intriges, familieruzies,… en misschien ook de link naar de vele moorden. Toni Coppers gebruikt een schrijfstijl die vlot en eenvoudig is. Je bent direct mee in het boek en het zet aan tot verder lezen. De personages worden goed uitgewerkt zodat je als lezer de verhaallijnen kan volgen, zonder er veel vragen bij te stellen.
Er ontstaan verschillende verhaallijnen in het boek en leiden allemaal mooi naar het plot. 

Het plot is verrassend en geloofwaardig, maar kon misschien nog wat meer uitgewerkt worden.
Coppers zorgt er voor dat dagdagelijkse (herkenbare) emoties en herkenbare gebeurtenissen in het boek voorkomen, die de lezer triggeren, op deze manier bouw je een "band" met het boek op. 

Het boek is een thriller zoals we er wel meer kennen, maar toch eentje die de thrillerfans moeten lezen. Het verhaal zit mooi in elkaar, en geeft ons hier en daar wat verrassende wendingen. Ik ben als een blok gevallen voor dit boek, aanrader!

Lees meer

Door Karin Teirlynck

op 02/11/2020

Een boek van Toni Coppers is altijd weer iets om naar uit te kijken. Dat was nu des te meer, omdat Coppers met Val kiest voor een tweede thriller met Alex Berger en daardoor Liese Meerhout even op pauze zet.

"Roisin Benting lag naakt en vastgebonden in haar bad. De bodem van de badkuip was bedekt met een laagje ijsblokjes."

Roisin – een jonge vrouw van 21 uit Londen - is vermoord en de moordenaar liet zijn naamkaartje achter in de vorm van een sneeuwbol met een miniatuur van het Atomium erin.

Een week na de moord op Benting meldt hoofdinspecteur Sara Cavani zich bij haar chef, hoofdcommissaris Reynders. Na enkele maanden ‘out’ – wegens de dood van haar tweelingzus – is zij sinds een maand terug aan het werk. Omdat zij de liaison officer van de Belgische antenne van Interpol is, wordt zij mee op de zaak gezet van het dode meisje. De link met België: de sneeuwbol met het Atomium erin. Maar kan Sara dit alles al aan?

Gezien er nog geen enkel spoor leidt naar een motief of dader roept Sara de hulp in van haar goede vriend Alex Berger. Ooit was Berger Sara’s chef. Nu leeft hij teruggetrokken in Oostende, rouwt nog steeds om de dood van zijn vrouw en klust bij als privédetective. Ook Sara krijgt haar leven – na de dood van haar tweelingzus – niet terug op de rails. Haar zelfvertrouwen en haar angsten hebben een flinke knauw gekregen en hoewel ze terug aan het werk is, zelfverzekerd overkomt, loopt ze op haar tandvlees. Daarom wil zij een samenkomst met ‘De moordploeg’. Een groepje buitenstaanders die in alle discretie en out of the box een cold-case onder de loep nemen. Met deze recente zaak waagt ze zich op glad ijs, maar zij hebben misschien een andere kijk op de zaak.

Dan wordt een tweede dode gevonden, in Vlaanderen deze keer. Modus operandi dezelfde als in Londen, inclusief de sneeuwbol met Atomium. Voor het eerst komt de steenrijke familie Bonard in de kijker. Berger voelt dat dit niet de laatste keer zal zijn en besluit Sara – weliswaar niet officieel – te helpen met haar onderzoek.

Coppers kent de kunst om je vanaf pagina één mee te sleuren in het verhaal. Ook bij Val is dit niet anders. De openingszin roept de nodige vragen op en je wilt verder lezen: weten wat er gaat komen. Coppers heeft je in zijn greep en dat blijft zo. Het onverwerkte verlies van Bergers vrouw met als gevolg het isolement waar hij nog steeds in leeft zijn – net als in De zaak Magritte - weer krachtig neergezet. Ook het rouwproces van Sara pakt je als lezer. Heel geraffineerd zet de auteur neer hoe zij en Berger elkaars steun en toeverlaat zijn.

Ondanks dat dit het tweede boek met Berger is neemt Coppers de tijd om zowel Berger als Sara uitgebreid voor te stellen. Daardoor duurt het echter een hele tijd voor het verhaal op dreef komt. Van een echte spanningsboog is pas weer sprake naar de plot toe. Gelukkig neemt dit niks weg van het leesplezier en ondanks dat het verhaal rustig voortkabbelt, blijft het boeien. Dit is voor een stuk omdat het menselijk en met herkenbare emoties is geschreven. Daarbovenop zijn de dialogen, de omschrijving van de omgeving en situaties degelijk neergezet met zin voor detail. Het is lang onduidelijk wat de connectie tussen de verschillende slachtoffers is en waarom ze vermoord werden. De plot is dan ook erg verrassend! Dit alles samen maakt dat je goesting hebt om te blijven lezen.

Bovendien heb ik de indruk dat Berger langzaam uit zijn isolement omhoog kruipt. En dat mag! Het wordt tijd dat hij progressie maakt en verder gaat met zijn leven. Op die manier zet Coppers de deur naar een nieuwe serie open. Voor nu vier sterren voor Val.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief