De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Belgische republikeinen

Door Els Witte

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Waarom is België in 1830 geen republiek geworden? Na de revolutie wordt het land vrij snel de monarchie die het tot op vandaag is. Liberalen en katholieken verdelen de macht onder elkaar. De radicalen, een politieke minderheidsstroming, hebben een beslissende rol gespeeld in de opstand tegen Willem I. Maar ze worden na jarenlang hard verzet buitenspel gezet. Radicalen zijn tegen de monarchie en voor een republiek gebaseerd op democratie en universele mensenrechten. In hun woorden en daden tonen ze zich de rechtstreekse erfgenamen van het radicale Verlichtingsdenken dat eind achttiende eeuw de westerse wereld door elkaar schudde.

Voor het eerst wordt het verhaal van de radicalen uitgebreid beschreven. Op basis van jarenlang onderzoek toont Els Witte het vaak tragische lot van deze activisten tegen wil en dank. Na het mislukte revolutiejaar 1848, waarin de radicalen opnieuw de strijd voor de republiek aanbinden, is hun rol uitgespeeld. Hun ideeën blijven doorwerken en vormen later mee de basis van de sociaaldemocratie, het progressieve liberalisme en het sociale katholicisme.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Hugo Wellens

op 15/07/2020

Stukje geschiedenis dat weinig gekend is.

België onafhankelijk in 1830 ? Blijkbaar was Leopold I een pion van Engeland en de andere grootmachten. Het parlement, dat enkel een conservatieve elite vertegenwoordigde, werd door hem gemanipuleerd.

Het werkvolk werd volledig genegeerd en hun problemen waren de minste van de zorgen van de rijke elite. De Republikeinen en radicalen waren de eersten die de niet stemgerechtigde arbeiders bij hun politiek betrokken.

In Congo werden de gewone mensen onheus behandeld maar ook hier was er uitbuiting ! In de Rupelstreek overleed 50 % van de kinderen voor hun 15 jaar door armoede en door de harde uitbuiting in de steenbakkerijen !

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief