3 oktober

Anya Gracht

5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Over het verhaal 3 oktober Sjaak laat niets aan het toeval over. Alles heeft hij uitgestippeld. Totdat hij Janine ontmoet en ontdekt dat in een relatie niet alles verloopt zoals gepland. Het ‘Ik zal je krijgen’ wordt met de dag sterker in zijn hoofd. Op 3 oktober neemt hij een cruciale beslissing. Zal zijn droom waarheid worden? Een verhaal dat je gevangen houdt tot aan de laatste pagina en de handgeschreven brief van Sjaak. “3 oktober, een beklijvend verhaal, vlot en ietwat brutaal geschreven. Na het lezen ervan is mijn conclusie: Kerel, dat had je veel eerder moeten doen.” Marc Kerkhofs Over de auteur Anya van der Gracht (1957) put voor haar verhalen uit het leven, zoals het op haar pad komt. In ‘Toen was je weg’ neemt zij je mee in een dodelijke relatie gezien door de ogen van een vrouw. In ‘3 oktober’ kruipt zij in het hoofd van de dader. Anya, een schrijfster met lef en humor.

Wat anderen schrijven over dit boek

Het boek 3 oktober is een goedgeschreven spannende gewelddadige thriller over het leven en proberen te overleven met een psychopaat als partner. Het originele is, dat het verhaal verteld wordt vanuit de blik van de psychopaat zelf. Het verhaal komt binnen omdat je beseft dat dit geen fictie is. Het is op zijn minst beklijvend te noemen.
Een aanrader in zijn soort.
Dit boek is voor mij vijf sterren waard.

Ik las ‘3 oktober’ van Anya Van der Gracht. Dit is een schrijnend verhaal over intrafamiliaal geweld, verteld vanuit het perspectief van de dader. Het is een parel van een psychologische thriller. Anya’s schrijfstijl is vlot en ze weet de vinger op de juiste wonden te leggen. Partnergeweld ontstaat niet van vandaag op morgen. Het start met een opmerking, een onbehaaglijk moment, afgewisseld met hoop op beterschap. Die opbouwende dreiging en dat fragiele evenwicht, dat elk ogenblik terug uit balans kan slaan, vat Anya perfect in haar verhaal. Ik heb bewondering hoe goed het haar afgaat om het verhaal vanuit Sjaaks perspectief te vertellen.

Dit verhaal kon ik niet in een keer uitlezen. Het komt binnen, waardoor ik af en toe een pauze nodig had. Ik kan me voorstellen dat dit verhaal te heftig is voor sommige lezers. Spijtig genoeg is dit echt. Het overkomt mensen elke dag. Er is geen ergere gruwel dan de realiteit.

Net daarom juich ik toe dat Anya dit beklijvende boek geschreven heeft. Wat een boek, wat een verhaal. En wat een moedige schrijfster om dit neer te pennen. Hopelijk raakt dit verhaal wijdverspreid en zet het aan het denken. Dit soort verhalen zijn de enige manier om maatschappelijke aandacht te krijgen voor dit probleem.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!