Zuivering

Tom Lanoye

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Gideon Rottier is een einzelgänger met een spraakgebrek en een uitzonderlijk beroep. Hij maakt huizen schoon na brand, overstroming of zelfmoord. Zijn nieuwe collega, een vluchteling genaamd Youssef, redt hem het leven. In ruil belooft Gideon de zorg op zich te nemen voor Youssefs gezin, in een wereld die met de dag vijandiger en gewelddadiger lijkt te worden. Zuivering is een Lanoye pur sang: virtuoos van taal en bevolkt met onvergetelijke personages die elkaar bekampen en beminnen, tegen de achtergrond van 'een versleten en uiteenvallend continent'. Een hard en heftig boek voor harde en heftige tijden. Over Gelukkige Slaven: 'Om van te smullen' ***** NRC Handelsblad 'Woest-intelligent' **** De Standaard 'Bedwelmend' ***** de Volkskrant Over Sprakeloos: 'Indringend en onvergetelijk' **** De Standaard 'Een verrijzenis van allure' **** de Volkskrant 'Un tour de force splendide' Le Monde Tom Lanoye (1958) staat bekend als auteur van bestsellers als Sprakeloos, Het derde huwelijk, Ten oorlog en Kartonnen dozen. Er is werk van hem vertaald in meer dan vijftien talen en zes van zijn romans werden verfilmd. In 2014 ontving hij voor zijn oeuvre de Constantijn Huygensprijs.

Wat anderen schrijven over dit boek

Tom Lanoye heeft een erg barokke schrijfstijl ontwikkeld en is erg maatschappelijk betrokken. Dus met dit boek niets nieuws onder de zon. Wilt dat zeggen dat het boek er niet toe zou doen, of dat het niet de moeite waard is om te lezen? Absoluut niet, maar ik zou de romans Het derde huwelijk, Gelukkige slaven en Zuivering niet zomaar na elkaar lezen.

Prachtig hoe het hoofdpersonage wordt meegezogen in de problematiek van terreurdreiging en migratie.

Een actueel thema en prachtig geschreven. Daarbij ook een echte pageturner.

Ik lees alles van Tom Lanoye, omdat ik telkens zó geniet van zijn fantastische schrijfstijl: hij is geestig, heeft inhoud en weet zijn personages raak te typeren. Altijd fijn als er weer een nieuw boek van Lanoye op de markt komt.
Dit boek heeft me geraakt omdat het een actueel thema behandelt;

Goed maar beetje langdradig.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!