Geschiedenis van het Amerikaanse volk

Door Howard Zinn

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In de Amerikaanse staat Arkansas ligt een wet op tafel die dit boek uit alle publieke scholen moet bannen. Het is de zoveelste aanval op de klassieker van Howard Zinn, een van de invloedrijkste Amerikaanse historici en politicologen van de laatste decennia. Dat komt omdat Geschiedenis van het Amerikaanse volk niet zegt over de Amerikaanse geschiedenis wat het volgens de heersende ideeën moet zeggen. Het bekijkt het ontstaan en de groei van de VS door de ogen van de underdogs en vertelt het verhaal van indianen, slaven, deserteurs, textielarbeiders, GI's uit Vietnam, feministen en jonge zwarten uit de achterbuurten. Het is de oral history van het volksverzet tijdens de opgang van een voormalige Britse kolonie tot absolute wereldmacht. Tegenover de officiële, heroïsche geschiedschrijving (van Christoffel Columbus tot George Walker Bush en Donald Trump) rijst een andere heroïek op: die van gewone mensen die zich verzetten tegen het lot dat de 'groten der aarde' hen opleggen. De Amerikaanse elite verkettert Geschiedenis van het Amerikaanse volk als politiek incorrect, maar wie de geschiedenis van de VS door Zinns bril leest, zal verbijsterd zijn over de déjà vu's die de VS ons vandaag te bieden heeft. Geert Mak: 'Wie Howard Zinn niet kent, kent Amerika maar half. Dit is geschiedschrijving-van-beneden-af bij uitstek: verrassend, menselijk, gedetailleerd, meeslepend.' Noam Chomsky: 'Ik overdrijf niet als ik zeg dat Howard Zinn het bewustzijn van een hele generatie heeft veranderd.' Met een voorwoord van oud-VRT-correspondent in de VS Johan Depoortere.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door herman verheirstraeten

op 23/05/2018

Tja, de geschiedenis van het volk is niet de geschiedenis geschreven door de elite. De andere kant dus van de medaille, die op een bijzonder gedocumenteerde wijze aantoont dat Amerika voor bijzonder veel migranten een bijzondere ontnuchtering was die eindigde in zwarte armoede. Het is de geschiedenis van de kleine man: de indiaan die werd verdreven en vermoord, de zwarte slaaf, de witte loonslaaf, arbeider, soldaat... die allen worden misleid door de wereld van het grote geld die altijd in de anti chambre van de politiek staat. De Populist Party had niets te maken met het woord "populisme" zoals journalisten dat vandaag (verkeerd) gebruiken.
p. 512 (een zwarte soldaat): wat kan Hitler ons meer aandoen dan de USA ons zwarten?
P 796: de toenemende kloof tussen arm en rijk maken de term democratie leugenachtig.
Bijzonder interessant. Nogal eens eenzijdig, maar de ommekant van de medaille mag ook eens zonder egards verteld worden.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief