De verborgen geschiedenis

Door Donna Tartt

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Donna Tartt volgt in haar erudiete en bedwelmende debuutroman enkele studenten die door hun eigen morele hoogmoed ten val komen.
Richard Papen, een ingetogen jongen van eenvoudige afkomst, wordt tot zijn verbazing opgenomen in een groepje arrogante en excentrieke studenten, dat zich – in de ban van een leraar – op de bestudering van de Griekse beschaving heeft gestort. In het tweede semester raakt hij betrokken bij een drama dat zich tussen hen heeft afgespeeld. Een drama met grote gevolgen voor iedereen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Toernee Red

op 23/11/2020

Eerst boekenkastje aanleggen!

Lees meer

Door Matijs Lips

op 24/12/2019

Een verborgen geschiedenis is meer dan alleen een thriller. Het vertelt het verhaal van Richard Papen die van eenvoudige komaf is en een plek probeert te bemachtigen tussen de elite van Hampden College.

Dit clubje van vijf studenten dat onder leiding van Julian Morrow de oud-Griekse taal bestudeert lijkt in eerste instantie suf en wezenloos te zijn, maar gaandeweg kom je erachter dat ze er heel bijzondere praktijken op nalaten, zeker wanneer ze Bacchantische rituelen na 2000 jaar nieuw leven proberen in te blazen.

Na lezing koester ik voor ieder personage wel een zekere vorm van sympathie, en dat is knap omdat schuld en boete een grote rol speelt in het boek. De grootste sufferd (Julian) blijft in mijn hoofd het langste hangen. Waarom?

Daarnaast leest Een verborgen geschiedenis zich als een thriller, maar wel eentje waarvan je het noodlottige einde kent. Vanaf pagina een weet je wat er gaat gebeuren. Dat vind ik zo ontzettend knap en getuigt van lef. De personages en hun ontwikkelingen dragen het verhaal, niet per se het plot. Overigens bevat het plot wel een aantal interessante verrassingen.

Tot slot heb ik genoten van de zintuigelijke beschrijvingen en observaties van de schrijver. Het landschap van Vermont, de sfeerbeschrijvingen, ze passen allemaal zo natuurlijk bij het verhaal.

“Witte lucht. Bomen waarvan het silhouet vervaagde, de bergen die verdwenen waren. Mijn handen bungelden uit de mouwen van mijn colbert alsof ze niet van mij waren. Ik kon er nooit aan wennen dat de horizon daar zichzelf zomaar kon uitwissen en je geïsoleerd kon achterlaten, drijvend in een onvolledig droomlandschap, als een schets van de wereld die je kende - de contouren van één enkele boom stonden voor een bos, lantaarns en schoorstenen kwamen zonder onderling verband bovendrijven, voordat het omgevende doek werd ingevuld - een land van vergetelheid, een soort verwrongen hemel waar de oude bakens wel herkenbaar waren, maar te ver uit elkaar lagen, ongeordend en angstaanjagend door de leegte eromheen.”

NB: Ik had al een natuurlijke nieuwsgierigheid naar het oude Griekenland, dat is na het lezen van Tartts geschiedenis alleen nog maar toegenomen.

Lees meer

Door Ellen Swannet

op 03/06/2018

Hét boek voor mij waarmee mijn leeshonger naar een hoger level werd getild, ik was toen een prille twintiger, had nog niet zoveel opzienbarende literatuur gelezen, maar dit sloeg in als een bom. Ik weet nog dat ik hieraan begonnen ben op aanraden van de eigenaar van de boekhandel waarbij ik toen werkte en dat ik toen dacht "OMG...zo'n dik boek, wanneer ga ik dat uitlezen ;)". Maar kijk, het heeft juist mijn ogen geopend en mijn leeshonger aangescherpt (en de drempel om dikke turven uit te lenen (en te lezen) is hierdoor ook vol-le-dig verdwenen).

Lees meer

Door Kathleen Mels

op 20/05/2018

Door Liana Scheelings

op 02/05/2018

Tot nu toe het beste boek wat ik heb gelezen. Je wordt deelgenoot van de personages. Ga het can de zomer denk ik nog eens lezen want het is lang geleden dat ik het heb gelezen. Kijken of ik het nog steeds zo super goed vind.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief