Blauwe Bonen

Door Terrence Lauerhohn

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Aan mijn ontreddering Men zegt over mij dat ik een monster onder mensen ben... Genade, het woord ken ik, de betekenis eveneens, en verschillende synoniemen. Daar houdt het op, voor mij is het verder een onbelangrijk woord. Ik ben doof voor de schreeuwers in mij. Zoek in mij, maar ik beloof u een hopeloze speurtocht naar menselijkheid. Weeg mij en mijn loden hart zal u verpletteren. Verander mij, het zal uw laatste daad zijn. Ik heb mijn leven lief zoals het is, donker en eenzaam. (De Crooner) Daer gy in ‘t geraes en gedonder van ‘t geschut moet staen, dat u de blauwe bonen om de ooren vliegen. (Desiderius Erasmus) “Een intrigerend en meeslepend verhaal over een wereld die we zelden zien.” (auteur Anthonie Holslag) Over de auteur Terrence Lauerhohn is geboren in 1960 en lag toen in een Brabantse wieg te ‘s Hertogenbosch. Tegenwoordig woont hij in Rilland (Zeeland). Pas op 51jarige leeftijd is hij gaan schrijven. Met zijn donkere pen weet hij Thriller - en horrorliefhebbers tot op de laatste punt geboeid te houden.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Fany Van Hemelen

op 13/07/2020

Blauwe bonen is een tour de force. De auteur bedacht een verhaal dat niet stilletjes je hoofd binnensluipt, maar bam.. je mind vermorzelt . Je wordt één met de gedachten en gevoelens van deze verwrongen persoonlijkheid. Deze grimmige thriller laat je rondreizen in de geest van een gewetenloos man, maar doet dit op zo een manier dat je naast afkeer ook medelijden krijgt met de "arme" huurmoordenaar.

Terrence Lauerhohn heeft zichzelf met deze thriller noir van een keiharde, maar ook gevoelige kant laten zien. Wanneer Frits Jansen alias de Crooner een fout maakt tijdens zijn werk, blijft deze niet zonder gevolgen. In de harde gangsterwereld geldt enkel "survival of the fittest" en wanneer de geheimzinnige Prikker de jacht start op de Crooner ontvouwt er zich een absoluut origineel en zenuwslopend avontuur.

Om zijn werkgever te dwingen om hem te laten overleven, bedenkt de Crooner een aparte ruil. Hij beslist om de dochter van Stolten, zijn baas en nu vijand, in te zetten om zelf te overleven. Haar ontvoeren is immers zijn redding. Jammer genoeg blijkt de waarheid er anders uit te zien en vallen de plannen van de, op retour zijnde huurmoordenaar, in duigen. De dochter lijkt lief en verloren en stilaan komt de wrede kant van deze man in conflict met zijn geweten. De onmenselijke killer op bestelling krijgt schuldgevoelens en wordt geconfronteerd met zijn eigen verleden. De onschuldige meid maakt van alles in hem los en hij voelt zich terug leven. Is hij echt een monster of zit er nog een mens achter deze kille figuur?

Eind goed, al goed? Vergeet het maar, naast diepgang met prachtige zinnen en morele bespiegelingen heeft dit boek een magnifieke plotwending die je naar adem doet snakken.

Nee, verraden welke psychologische spelletjes er nog gespeeld worden zou de pret bederven, maar dat Blauwe bonen een mindfuck is, dat is zeker.

Terrence Lauerhohn is er met verve in geslaagd om de lezer te doen nadenken of er wel onschuld bestaat in deze gitzwarte wereld. De schrijfstijl is, zoals altijd bij deze auteur, ongewoon mooi, maar deze nagelbijtend spannende thriller stemt ook tot nadenken en roept om een tweede leesbeurt om de verborgen details te ontdekken. Er zijn gewelddadige scènes en een aparte kijk op het geloof, maar die passen perfect binnen de denkwereld van het hoofdpersonage. Was het opvoeding, ervaring of is het toch zijn eigen persoonlijkheid die hem dit complexe karakter gaven?

Blauwe bonen graaft erg diep naar de ziel van de beul.
Na deze intense roadtrip wil je alleen nog meer van dit.
Een boek van Terrence Lauerhohn past niet in een hokje en deze weergaloze thriller is ook veel meer dan doorsnee.

*****

Lees meer

Door Wilma Hartman

op 13/07/2020

Ik had nog nooit een boek gelezen van Terrence maar als je dan dit leest op internet: “de pen is zijn penseel, zijn streken bestaan uit woorden. Fantasie is zijn pallet” dan word ik wel nieuwsgierig. Als je leest wat voor soort boeken hij heeft geschreven, science fiction, dark-fantasy, thrillers, horror denk je hoe past dit bij elkaar. Als je naar de kaft van ‘Blauwe Bonen’ kijkt lijkt het wel een new adult. Nu een ding is me inmiddels na het lezen van dit boek wel duidelijk Terrence zijn boeken zijn niet in een bepaald genre te vangen.
Het boek ‘Blauwe Bonen’ vertelt het verhaal van een huurmoordenaar. De blauwe bonen zijn een ander woord voor kogels. Vrij uniek. Ik ken rechtbankthrillers, technothrillers, Scandinavische thrillers enzovoorts en allemaal gaat het over een gebeurtenis, een actie en een onderzoek door vaak een agent die het privé moeilijk heeft of eigenwijs is. Soms lees je hoofdstukken tussendoor waarbij je een inkijkje krijgt in de dader. Maar in dit boek niets van dit alles. Ik kan niet veel meer verklappen van het verhaal dat zou te veel spoilers weggeven. Het is wel heel bijzonder want je krijgt als je het boek dichtslaat haast sympathie voor de huurmoordenaar. Ik weet niet hoe Terrence dit voor elkaar krijgt maar je denkt na over de vraag wie is eigenlijk de echte dader? De opdrachtgever of de huurmoordenaar? Is er verschil tussen een moordenaar en een huurmoordenaar? Het geeft een dubbel gevoel als je het boek dichtslaat.
Het boek vertelt het verhaal in chronologische volgorde met af en toe een flasback op een of andere manier naar vroeger en misschien zelfs wel naar de toekomst. Wat ook bijzonder is dat als je midden in een spannde actiescene zit er een stapje wordt terug gedaan om de situatie te beschouwen, haast filosofisch. Je zou denken dat het storend is maar het is juist heel erg mooi.
Kortom een compleet uniek boek zowel qua onderwerp als stijl en ik kan dit boek zeker aanraden, het brengt je heerlijke spanning, enige verwarring in je emoties en een verrassend einde. Enige minpunt zijn de grote hoeveelheden doden en geweld en is de scene aan het eind iet wat ongeloofwaardig. Daarom net geen 5 sterren, maar 4,5!

Lees meer

Door Tamara Van Houwelingen - Gruben

op 13/07/2020

Titel: Blauwe bonen
Auteur: Terrence Lauerhohn
Uitgeverij: Ambilicious
Publicatiedatum: juni 2020
Recensie door: Tamara
Kraaien: 4,5

Aan mijn ontreddering Men zegt over mij dat ik een monster onder mensen ben... Genade, het woord ken ik, de betekenis eveneens, en verschillende synoniemen. Daar houdt het op, voor mij is het verder een onbelangrijk woord. Ik ben doof voor de schreeuwers in mij. Zoek in mij, maar ik beloof u een hopeloze speurtocht naar menselijkheid. Weeg mij en mijn loden hart zal u verpletteren. Verander mij, het zal uw laatste daad zijn. Ik heb mijn leven lief zoals het is, donker en eenzaam. (De Crooner) Daer gy in 't geraes en gedonder van 't geschut moet staen, dat u de blauwe bonen om de ooren vliegen. (Desiderius Erasmus)

“Het onderbeen bungelt aan wat botresten en nutteloze spieren en pezen.”

Dit boek heb ik mogen lezen voor de boekenclub van Thrillerlezers. Ik was vooral benieuwd of dit boek de 5* waard is wat overal wordt verkondigd. De mensen die mijn recensies volgen, weten dat ik niet zo heel geutig ben met hoge sterren/ kraaien. Vol goede moed begon ik ook aan dit boek, ook een beetje baldadig hoor. “Kom maar op Lauerhohn, bewijs je maar!” was mijn gedachte!

En eerlijk... Het lof is hem zeker verdient! Het verhaal is origineel bedacht, het loopt lekker en voor je het weet ga je het uitlezen uitstellen, want je wilt nog helemaal niet klaar zijn met Crooner, de prikker en Stolten!

Het verhaal begint met meteen lekker. Je leest hoe Crooner, huurmoordenaar in hart en nieren, de opdracht krijgt om een jongeman om te brengen die zijn dochter kwaad heeft gedaan.
Daar leer je Crooner eigenlijk al meteen kennen. Een harteloze man, met een zwart hart en een nog zwartere ziel.
Op het moment dat Crooner besluit de dochter van de grootste maffiabaas van Nederland te ontvoeren, is dat het begin van een kat- en muisspel die zijn weerga niet kent!

Ik moest in het begin wel erg wennen aan de schrijfstijl. De auteur gebruikt zinnen, die mij soms even uit het verhaal haalde. Zinnen om even te laten inwerken, zinnen die nogmaals gelezen moeten worden maar ook zinnen waarvan je de betekenis even moest laten inwerken.
Zelf vond ik de zin: “ Onwetend van de dodentuinen kniediep onder hun voeten.” wel erg mooi. Mocht je in het bos of park lopen, denk dan even aan deze zin haha.
Deze zinnen geven weer hoe intelligent Crooner eigenlijk is. Hier is echt over nagedacht en geven Crooner voor mij net dat beetje extra kleur.

Tijdens het verhaal laat Lauerhohn overal kleine ( soms grote) kruimeltjes achter. Je leest er heel snel overheen en soms zie je de kruimeltjes niet eens!
Ik vind het een grote pluim dat je als auteur overal kruimeltjes achterlaat die een lezer niet zo 1 2 3 vind maar op het einde denkt” hè verrek! Dat had ik in het begin gelezen.” Ik kan dus echt aanraden na het uitlezen, een dagje stil te houden en dan weer opnieuw lezen met de kennis die je dan hebt. Ik denk dat het verhaal dan heel anders gaat worden!

Ik kan nu niets anders meer zeggen dan: pak het boek op als je geen zwakke maag hebt!

Spanning: 4,5
Originaliteit: 5
Psychologische ontwikkeling personages: 5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4
Plot: 4,5

Lees meer

Door Ans Stier

op 03/02/2020

Het boek Blauwe Bonen ervaar je door de ogen van het hoofdpersonage. Je kruipt in de huid van een huurmoordenaar. Zijn gedachten en handelingen vormen de leidraad van het verhaal. Het is erg origineel om het verhaal te beleven door de ogen van de dader die tegelijkertijd ook slachtoffer is. Het verhaal zit heel doordacht in elkaar. Het boek heeft een diepzinnige verhaallijn. De spanning bouwt zich geleidelijk op. Tot het einde toe blijft het een verrassing hoe het geheel tot ontknoping komt. Het is erg verrassend en origineel.

Blauwe Bonen neemt je mee de onderwereld in. Gangsters en huurmoordenaars; een wereld ver weg ervaar je nu heel dichtbij.

De cover van dit boek straalt de wereld uit die je binnentreed zodra je het boek open slaat. Een zwart pak met wit overhemd en een pistool. Zo zie je een gangster eigenlijk altijd wel voor je. Dit is dus geheel in stijl met het boek. De titel van het boek “Blauwe Bonen” past goed bij het verhaal maar ook bij de schrijfstijl. Enerzijds hetgeen waar het voor staat: kogels; anderzijds is de titel Blauwe Bonen heel beeldend en kenmerkend voor de schrijfstijl.

Uitdrukkingen of gezegdes worden regelmatig vloeiend in het verhaal verweven. De zinsopbouw en woordkeuze zijn zo nu en dan redelijk formeel in vergelijking tot andere boeken in het genre thriller. Dit past goed bij het verhaal en bij het uiterlijk van het hoofdpersonage. Deze schijfstijl vraagt dat je het boek met aandacht leest. Geconcentreerd lezen houdt je betrokken bij het verhaal.

Blauwe Bonen is een boek dat moeilijk opzij te leggen is. De auteur weet je enorm nieuwsgierig te maken. Je wilt graag weten hoe het verder gaat dus je leest graag door. Een echte aanrader!

Lees meer

Door Nathalie Hufkens

op 28/01/2020

Blauwe bonen, blauwe bonen... ik moest er even van bekomen...
Ik heb, eerlijk toegegeven wel een tijdje geleden, nog al boeken van Terrence gelezen. Eentje moest ik zelfs wegleggen omdat het me toch even te veel werd. Hoe dan ook. Blauwe bonen kon ik niet wegleggen. Soms moest dat natuurlijk wel. Een mens moet werken, eten, slapen... maar het was moeilijk om het verhaal los te laten. De Crooner gaf me van in het begin een vreemd akelig gevoel. In die man zijn vizier wil je niet komen. Een man zonder ziel, zonder gevoel. Het woord empathie staat niet in zijn woordenboek. En dan, ik weet niet bij welk stuk of wat er precies gebeurde, leek hij anders in mijn ogen. Breekbaar is misschien niet het juiste woord, maar een ander voldoet ook niet. En op het moment dat ik dacht te weten hoe dit verhaal ging eindigen, had ik het toch volledig mis. Gelukkig had ik het mis, want Terrence zorgde voor een geweldig einde.
Blauwe bonen was een thriller naar mijn smaak. Hopelijk volgen er nog.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief