Nestwarmte

Door Ernst Paul Dörfler

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Nestwarmte van ecoloog en natuurbeschermer Ernst Paul Dörfler is een prachtig en verrassend boek over het sociale gedrag van onze vogels. Zij leven naar de zon in plaats van naar de klok, hebben eerlijke relaties en klimaatneutrale mobiliteit. De prijswinnende auteur schreef een pleidooi voor het duurzaam omgaan met de natuur, met een knipoog naar het leven van de mens.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Christel Stalpaert

op 15/11/2020

“De vleugels van vogels en de ledematen van zoogdieren worden door dezelfde genen gestuurd. De productie van eierschalen wordt door dezelfde erfelijke eigenschappen geregeld die bij de mens voor botvorming zorgen. De erfelijke factoren die bij vogels de kleur van het verenpak bepalen zijn bij de mens verantwoordelijk voor de huidpigmentatie.” (9)

“Het is beslist niet zo dat zoogdieren – waar de mens biologisch toe behoort – verder ontwikkelde vogels zijn. Beide stammen van de reptielen af, van kruipend gedierte dus. Preciezer gezegd: van de dinosauriërs. Dat staat ons als de hoogst ontwikkelde zoogdieren en vermeende kroondragers van de schepping misschien niet erg aan, maar zo is de evolutie op onze thuisplaneet nu eenmaal verlopen.” (9)

“Vogels hebben geen last van een dergelijke groeidwang en moeten niets van eindeloos presteren hebben. Ze zijn gemiddeld een derde deel van hun uren actief en de rest is relaxtijd. Hun tempo en behoeften zijn al eeuwen constant.” (78)

“Nestwarmte. Wat een heerlijk woord. Een woord waarin de grootste gelaagdheid van het leven resoneert.” (129)

Lees meer

Door els van haute

op 27/12/2019

Nestwarmte. Wat wij van vogels kunnen leren. Door Ernst Paul Dörfler.

Ik lees graag boeken over dieren, vooral over vogels. Aangezien de kennis over hen almaar toeneemt, mede door nieuwe technieken zoals camera’s en gps, blijven er boeiende weetjes bijkomen waarvan ik nog niets wist. Zo ook in dit boek. Af en toe kom je een boek tegen dat je best omschrijft als een geschenkboekje, Nestwarmte is daarentegen een gedegen, wetenschappelijk verantwoord boek.

De weetjes zijn onderverdeeld in categorieën als: intelligentie, marketing, daten, dromenland,… Veel dingen wist ik al maar worden hier uitgebreider uitgelegd. Maar andere wist ik dan weer totaal niet: dat vogels eieren leggen omdat ze met baby’s in hun buik niet meer kunnen vliegen (klinkt logisch maar had jij dat al bedacht?), dat raven er ook van houden om van een ijsglijbaan te gaan op hun poep, dat vogels kunnen ruiken of hun paar-partner al dan niet een verwante is (om inteelt te voorkomen) en dat hun oren veel gevoeliger zijn dan die van ons (dus steek geen vuurwerk af) maar dat hun beschadigde gehoorcellen opnieuw aangroeien (in tegenstelling tot bij ons).
Oh ja, dit moet ik ook nog vertellen: ze genezen zichzelf met kruiden en houden met duizendblad parasieten uit hun nest. Zo boeiend, zo knap.

Ik hield al van vogels, al mijn tattoos bevatten vogels, maar dankzij Dörfler hou ik nog meer van ze. Wij kunnen nog zo veel van hen leren. Bijvoorbeeld over het omgaan met ons nest, de aarde. Bescherm de vogels, bescherm ons nest. Na het lezen van dit boek ga je niet anders meer willen.
Dit boek is absoluut af te raden voor mensen die onder geen beding van vogels willen gaan houden ;)

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief