De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Het zusje van de buurvrouw

Door Margot Vanderstraeten

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Hoe dicht moet je komen om de barsten te zien voor iemand uit elkaar valt?

Louis en Zaida zijn buren. Hoewel beide twintigers al meer dan een jaar naast elkaar wonen, hebben ze geen contact. Tot een lekkende waterleiding daar verandering in brengt. De tongen komen los, maar over hun privéleven zijn ze beiden erg gesloten. Zaida, die Marokkaanse roots heeft, zwijgt nadrukkelijk over haar familie, Louis, die homo is, praat liever over eten. Wanneer Zaida halsoverkop naar het buitenland vertrekt, laat ze Louis achter met een koekjesdoos vol herinneringen aan haar overleden zusje Nadja. Hij duikt in de vele grote en kleine gevechten die ze voerde: binnen haar familie, tegen de vooroordelen, maar vooral ook tegen zichzelf.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Nadia Huyge

op 25/08/2022

Misschien geen hoogstaande literatuur maar dat hoeft zeker niet. Een rechttoe rechtaan verhaal over anorexia in het kader van de campagne “Te Gek”. Interessant omdat de problematiek van anorexia zich eens niet in het doorsnee Vlaams gezin afspeelt maar binnen een gezin met Marokkaanse roots.
Ik ben fan van Margot Vanderstraeten en haar vlotte schrijfstijl waardoor ik meestal te snel weer afscheid moet nemen van het verhaal en de personages en een beetje verweesd achter blijf…

Lees meer

Door Linda Iliaens

op 03/10/2018

Na Mazeltof weer een boeiend boek van M.Vanderstraeten.

Lees meer

Door Birgit Reynaert

op 05/09/2018

Margot Vanderstraeten schreef de vierde Te Gek!? novelle na Christophe Vekeman, Ish Ait Hamou en Brenda Froyen. In Het zusje van de buurvrouw koos ze om anorexia ter sprake te brengen en hoe mensen met anorexia denken en leven en hoe dit in verschillende culturen beleefd wordt.

Louis en Zaida zijn buren en door een waterlek komen ze in contact met elkaar. Zaida is van Marokkaanse afkomst en kan heel goed koken. Na hun kennismaking mag Louis dan ook genieten van haar kookkunsten en samen richten ze hierover een blog op, maar dan krijgt Zaida een jobaanbieding in Algiers en moeten ze noodgedwongen afscheid nemen van elkaar. Maar bij haar vertrek laat Zaida een doos achter voor Louis met daarin het verhaal over haar zus Nadja, die aan anorexia leed en ze vraagt aan hem om haar verhaal te schrijven.

Persoonlijk vind ik het taalgebruik van Margot Vanderstraeten niet van een hoogstaand literair niveau, maar het verhaal dat ze schrijft is redelijk rechttoe rechtaan. Ze heeft het over anorexia en dan nog in een Marokkaans gezin waarin de eetcultuur hoog in het vaandel wordt gedragen. Er wordt uitgebreid gekookt en gegeten, maar voor de puberende Nadja is dit allemaal niet evident. Ze wordt meerdere malen opgenomen voor haar anorexia, maar de behandeling heeft weinig in omdat noch zij noch haar ouders erachter staan. In vreemde culturen wordt er namelijk nog steeds anders gekeken naar psychische problematieken dan in westerse culturen. Het is minder evident en de mensen laten zich er minder snel doeltreffend behandelen.

Het is een novelle dat toch je ogen opent over anorexia, maar vooral hoe vreemde culturen psychische ziektes percipiëren en hoe moeilijk het is om voor die mensen een goede behandeling uit te stippelen, omdat ze er gewoon anders tegenaan kijken dan wij die in de Westerse wereld leven. Het boek is dan ook een verhaal in 36 kilo’s, beginnende van hoofdstuk 36 om te eindigen met hoofdstuk 1 met een desastreus einde als gevolg. Een einde dat blijft nazinderen.

Margot Vanderstraeten is journalist, columniste, maar toch vooral schrijfster. Ze won de Debuutprijs met haar eerste roman Alle mensen bijten (2002). Maar met haar roman Mazzel Tov (2017) was ze niet weg te slaan uit de boeken top 10 in Vlaanderen. Dit boek gaat over haar leven bij een joods-orthodox gezin in Antwerpen. In 2018 schreef ze de nieuwe novelle voor Te Gek!? Het zusje van de buurvrouw. Te Gek!? is een organisatie die psychische problemen bespreekbaar wil maken en ook de mensen op een juiste manier wil inlichten over psychische ziektes.

Lees meer

Door Erik Bamps

op 29/08/2018

Het gaf een goede inkijk in de problematiek van anorexia.

Lees meer

Door Pascale Allard

op 02/05/2018

Margot Vanderstraeten slaagt er ook dit keer weer in om ons mee te nemen en tegelijkertijd kennis aan te reiken over een wereld waar de meesten onder ons nooit zullen komen. Ze laat ons in het hoofd van Nadia, een anorexiapatiënt, kijken. Als lezer krijg je niet alleen inzicht maar ook begrip voor de denkwereld waarin zij vast komt te zitten.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief