Normale mensen

Door Sally Rooney

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Normale mensen van Sally Rooney is een verhaal over de diepgaande invloed die geliefden op elkaars leven hebben, en het groeiende besef daarvan naarmate de jaren verstrijken.

Marianne en Connell groeien op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland, waar hun verschillende werelden nauwelijks overlappen. Ze ontmoeten elkaar alleen wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt. Als ze allebei naar het prestigieuze Trinity College in Dublin gaan, blijkt op die universiteit dat zich door de jaren heen een diepe band heeft gevormd. Normale mensen is een intense roman die je je eigen liefdes laat herbeleven.

The Guardian benoemde Rooney tot ‘De stem van de nieuwe generatie’ nadat ze in 2017 debuteerde met Gesprekken met vrienden. Normale mensen werd getipt door het DWDD Boekenpanel. De televisieserie Normal people, waarvoor Sally Rooney zelf het script heeft geschreven, is te zien bij NPO3.

‘Het is vooral in de bespiegelingen van beide hoofdpersonen dat Rooney haar verbijsterende meesterschap toont.’ – de Volkskrant

‘Opnieuw schittert deze zelfverzekerde Ierse schrijver met een kalme roman waarin een onderhuids drama schuilt. – NRC Handelsblad

‘In bedrieglijk vanzelfsprekend proza dat zijn technisch vernuft soms welhaast verlegen lijkt te willen verbergen, tekent Rooney de eerste jongeren die weten dat ze het slechter zullen hebben dan hun ouders als een groep die zich, met het eigen gevoelsleven als enige houvast, een weg moet zoeken in een wereld die ideologisch en economisch op losse schroeven staat.’ – Humo

‘Meer! denk je, als het uit is. Nog meer! Niet stoppen!’ – De Groene Amsterdammer

‘En schrijven kan Rooney. Haar lezen is een ongemeen spannende ervaring. Rooney’s originaliteit schuilt in haar sensitiviteit en inzicht. Ze floreert in dialogen waarin mensen nooit precies onder woorden brengen wat ze bedoelen en in het commentaar dat die wankele inborst subtiel openbaart.’ – Trouw

Tip DWDD Boekenpanel!

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marina Thomas

op 09/09/2021

Het zal wel aan mij liggen, (en een stukje aan de schrijfstijl vermoed ik), maar ik raakte er niet doorheen.

Lees meer

Door Julie Demeûs

op 29/07/2021

Normale Mensen vond ik persoonlijk erg moeilijk om te lezen; zeker omdat de schrijfster ervoor koos om geen aanhalingstekens te gebruiken. Ik had ook meer van het verhaal verwacht, aangezien ik er toch al vaak goeie dingen over had gehoord. Moeilijk boek om te beoordelen!

Lees meer

Door Leen Reynaerts

op 26/06/2021

Een bijna tastbaar coming-to-love verhaal.

Marianne en Connell zitten samen op school. Hij is de stille maar populaire jongen, zij is het meisje van rijke komaf dat te slim is voor haar leeftijdsgenoten. Ze zijn verbonden door Connells moeder, die één keer in de week bij Marianne komt schoonmaken. Dat is het moment dat de strikte scheidingslijnen van school vervagen en ze elkaar vinden en naar elkaar toegroeien.

Rooney verhaalt met een aangrijpende maar sublieme stijl het coming-to-age liefdesverhaal tussen Connell en Marianne. Beide personages ontdekken zichzelf tijdens hun universiteitsjaren en komen telkens, in momenten van rust, naar elkaar toe. Maar net zoals het leven woelig en koppig is, is ook de relatie tussen hen woelig en hebben ze nood aan andere partners om te groeien. Het is zeer levensecht verhaal.

Lees meer

Door Frank Eulaers

op 09/10/2020

De moeite om uit te lezen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief