De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Normale mensen

Door Sally Rooney

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Normale mensen van Sally Rooney is een verhaal over de diepgaande invloed die geliefden op elkaars leven hebben, en het groeiende besef daarvan naarmate de jaren verstrijken.

Marianne en Connell groeien op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland, waar hun verschillende werelden nauwelijks overlappen. Ze ontmoeten elkaar alleen wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt. Als ze allebei naar het prestigieuze Trinity College in Dublin gaan, blijkt op die universiteit dat zich door de jaren heen een diepe band heeft gevormd. Normale mensen is een intense roman die je je eigen liefdes laat herbeleven.

The Guardian benoemde Rooney tot ‘De stem van de nieuwe generatie’ nadat ze in 2017 debuteerde met Gesprekken met vrienden. Normale mensen werd getipt door het DWDD Boekenpanel. De televisieserie Normal people, waarvoor Sally Rooney zelf het script heeft geschreven, is te zien bij NPO3.

‘Het is vooral in de bespiegelingen van beide hoofdpersonen dat Rooney haar verbijsterende meesterschap toont.’ – de Volkskrant

‘Opnieuw schittert deze zelfverzekerde Ierse schrijver met een kalme roman waarin een onderhuids drama schuilt. – NRC Handelsblad

‘In bedrieglijk vanzelfsprekend proza dat zijn technisch vernuft soms welhaast verlegen lijkt te willen verbergen, tekent Rooney de eerste jongeren die weten dat ze het slechter zullen hebben dan hun ouders als een groep die zich, met het eigen gevoelsleven als enige houvast, een weg moet zoeken in een wereld die ideologisch en economisch op losse schroeven staat.’ – Humo

‘Meer! denk je, als het uit is. Nog meer! Niet stoppen!’ – De Groene Amsterdammer

‘En schrijven kan Rooney. Haar lezen is een ongemeen spannende ervaring. Rooney’s originaliteit schuilt in haar sensitiviteit en inzicht. Ze floreert in dialogen waarin mensen nooit precies onder woorden brengen wat ze bedoelen en in het commentaar dat die wankele inborst subtiel openbaart.’ – Trouw

Tip DWDD Boekenpanel!

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Romi Aerts

op 13/11/2022

Normale mensen is een prachtig verhaal dat vriendschap en liefde ervaren als jongvolwassenen beschrijft. Thema’s die aangehaald worden in het boek zoals sociale status, knipperlichtrelatie, opgroeien, jezelf zoeken en mentale problemen spelen ook een rol in de huidige maatschappij en in het leven van tieners. Rooney een jonge Ierse schrijfster met een beginnende carrière schreef het boek heel kalm maar toch voel je de spanning tussen de hoofdpersonages. Er gebeurt veel in het boek maar ze gedoseerd het goed met voldoende ademruimte. De jongvolwassenen Marianne en Connell zitten op dezelfde school maar ze hebben een andere status in de sociale omgeving. Marianne is het buitenbeentje en Connell is de populaire jongen. Door hun intellectuele interesses komen ze samen, ze krijgen een intense bijzonder sterke band en worden verliefd. Connell schaamt zich toch voor Marianne en besluit om hun relatie geheim te houden dit zorgt voor een knipperlichtrelatie. Een ommekeer in het verhaal komt er als ze beiden gaan studeren aan het Trinity College in Dublin en hun sociale status plots omdraait en Marianne het populaire meisje wordt. Het contact tussen beiden zal verwateren maar als ze elkaar terugzien zal de band nog steeds even intens en bijzonder zijn. Het boek lijkt een stereotype verboden liefde verhaal te zijn maar door de plottwist is het toch helemaal anders.

Lees meer

Door Fien Baselmans

op 12/11/2022

Het boek was een rollercoaster van emoties. Het begint met twee mensen die verliefd op elkaar worden maar door het grote klassenverschil tussen hun twee word de relatie goed op zijn proef gesteld waardoor je direct in het boek word meegenomen. Het boek heeft een grote tijdspanne van ongeveer drie en één half jaar, het is dus echt een liefdesgeschiedenis. Maar door dat het een liefdesgeschiedenis zijn er nogal grote tijdsprongen soms zelf van 7 maanden hierdoor ben je soms wel verloren in het boek maar na een paar pagina’s te lezen ben je weer bij. Het einde is wel teleurstellend omdat je niet weet of de twee hoofdrolpersonages samen blijven of niet, dus blijf je wel met vragen achter. Overal is het wel een boek dat ik aangenaam vond om te lezen en het was moeilijk om het boek weg te leggen. Dus voor mensen die is een ontspannen roman willen lezen is dit zeker een aanrader.

Lees meer

Door Marina Thomas

op 09/09/2021

Het zal wel aan mij liggen, (en een stukje aan de schrijfstijl vermoed ik), maar ik raakte er niet doorheen.

Lees meer

Door Julie Demeûs

op 29/07/2021

Normale Mensen vond ik persoonlijk erg moeilijk om te lezen; zeker omdat de schrijfster ervoor koos om geen aanhalingstekens te gebruiken. Ik had ook meer van het verhaal verwacht, aangezien ik er toch al vaak goeie dingen over had gehoord. Moeilijk boek om te beoordelen!

Lees meer

Door Leen Reynaerts

op 26/06/2021

Een bijna tastbaar coming-to-love verhaal.

Marianne en Connell zitten samen op school. Hij is de stille maar populaire jongen, zij is het meisje van rijke komaf dat te slim is voor haar leeftijdsgenoten. Ze zijn verbonden door Connells moeder, die één keer in de week bij Marianne komt schoonmaken. Dat is het moment dat de strikte scheidingslijnen van school vervagen en ze elkaar vinden en naar elkaar toegroeien.

Rooney verhaalt met een aangrijpende maar sublieme stijl het coming-to-age liefdesverhaal tussen Connell en Marianne. Beide personages ontdekken zichzelf tijdens hun universiteitsjaren en komen telkens, in momenten van rust, naar elkaar toe. Maar net zoals het leven woelig en koppig is, is ook de relatie tussen hen woelig en hebben ze nood aan andere partners om te groeien. Het is zeer levensecht verhaal.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief