Vraag me nog eens

Door Mary Beth Keane

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
De Gleesons en de Stanhopes komen naast elkaar te wonen als ze de stad uit trekken. Lena Gleeson voelt zich eenzaam en probeert vriendschap te sluiten met Anne Stanhope, een elegante, maar kille en onstabiele vrouw die met rust gelaten wil worden. Het is aan hun kinderen, Lena’s jongste dochter Kate en Annes enige zoon Peter, om de families bij elkaar te brengen. Maar hun vriendschap wordt danig op de proef gesteld door de tragedie die hun te wachten staat.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Sofie De Braekeleer

op 15/11/2021

In dit bedachtzame, gevoelige en prachtige boek lezen we wat er gebeurt nàdat een Romeo en Juliafiguur er wél in slagen om samen te zijn. Want een relatie begint sowieso pas echt lastig werk te worden nadat de vlinders verdwenen zijn. Als er dan nog eens langs beide kanten van de familie problemen toegevoegd worden, is er heel veel liefde en geduld nodig om het huwelijksbootje drijvend te houden...
Twee politiemannen zijn partners en buren. Hun echtgenotes krijgen in hetzelfde jaar een kind. Deze Kate en Peter zijn elkaars jongste herinnering. Ze zijn beste vrienden van bij hun geboorte. Hun families vinden elkaar echter niet zo gemakkelijk als de kinderen. Peters moeder is 'vreemd', er is 'iets mis in haar hoofd', Kates moeder is eenzaam. Een vreselijke situatie verandert alles en drijft de twee jongeren tijdelijk uit elkaar.
Wat deze roman anders maakt, is dat het verhaal niet eindigt met: en ze vinden elkaar weer en leefden nog lang en gelukkig. Hoewel je als lezer wacht en hoopt op dat moment, was er nog een heel dik stuk boek over toen dit gebeurde. Ik vroeg me af wat er nu nog kon gebeuren. Maar dan begint de schoonheid van het boek pas echt. Keane fileert het leven van deze jonge mensen en verhaalt hoe de familielast weegt, hoe psychische zorg geëvolueerd en verbeterd is, wat de effecten waren van inadequate zorg, gebrek aan therapie, wat het gebrek aan kennis van genetische overdracht van problemen veroorzaakt en nog veel meer. We lezen hoofdstukken vanuit het standpunt van Kate, Peter, maar ook vanuit de ouders.
Hoewel de bagage die de personages meedragen zwaar is, blijft het boek goed leesbaar. Het leest zorgzaam, zorgvuldig, wordt niet zeemzoet, maar ook niet gitzwart. Het balanceert er mooi tussen en slaagt erin precies de juiste toon te treffen. Heel geslaagd boek van een schrijfster die naar ik vernam nog mooie boeken op haar palmares staan heeft. Ik ben alvast benieuwd.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief