Dat vreemde in mijn hoofd

Door Orhan Pamuk

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Wat is belangrijker in de liefde: wat we wensen of wat het lot ons heeft toebedeeld? Bepalen onze keuzes of we gelukkig worden, of gebeurt dat door krachten die we niet onder controle hebben? Dat vreemde in mijn hoofd draait om deze vragen en portretteert tegelijkertijd de spanning tussen het stadsleven en het gezinsleven.

Mevlut Karatas is een straatverkoper die in boza handelt, een traditioneel Turks drankje. In Dat vreemde in mijn hoofd wordt niet alleen het liefdesverhaal beschreven van Mevlut en zijn vriendin Rayiha, aan wie hij brieven schrijft, maar ook zijn leven in de straten van Istanbul in een periode die vier decennia omspant, van 1969 tot 2012. In deze tijd heeft Mevlut overdag diverse baantjes, naast het verkopen van drank tijdens de kille nachten. Hij is getuige van de veranderingen die de stad en zijn bewoners ondergaan en vraagt zich vaak af wat de bron van de gekte in zijn hoofd is, een gekte die hem anders maakt dan alle anderen.

Dat vreemde in mijn hoofd wordt verteld vanuit het perspectief van een groot aantal personages en is een modern epos over het leven in een metropool. Een nieuwe triomf in het rijke oeuvre van de meesterverteller Orhan Pamuk.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Ivan Colman

op 19/06/2021

Mooi geschreven, prachtige stijl en het begon echt wel met mijn aandacht vast te houden. Maar al snel is het boek mij gaan vervelen. Ik heb het weggelegd met het idee, als ik ooit eens vijf jaar tijd heb, verder te lezen. Maar ik ken mijzelf ondertussen. Ik ga deze saaie brok lees-sleur nooit meer aanraken. Een tegenvaller ? Neen, gewoon allicht het verkeerde boek op het verkeerde moment. Voor wie van levenssaga's houdt, en een beetje vreemde cultuur wil meepikken, kan ik het boek aanraden om eens beginnen te lezen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief