Barracoon

Door ZORA NEALE HURSTON

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In 1860 wordt de negentienjarige Oluale Kossola vanuit West-Afrika naar de Verenigde Staten verscheept, op het laatste – dan al illegale – Amerikaanse slavenschip de Clotilda. Wanneer hij al ver in de tachtig is, wordt hij als de laatst bekende overlevende van de slavernij geïnterviewd door de beroemde schrijfster en antropologe Zora Neale Hurston. Gedurende een periode van maanden komen de schrijfster en de oude man elkaar nader, en vertrouwt hij haar steeds meer toe: zijn jeugdherinneringen, verhalen over zijn gevangenneming, de horror van de overtocht en het verdere verloop van zijn leven nadat de Amerikaanse burgeroorlog hem zijn vrijheid teruggaf. Hurston tekende zijn verhaal in 1931 op met het gevoelige oor en de empathie die haar tot een van de belangrijkste Amerikaanse schrijvers van de twintigste eeuw maakten, maar vond geen uitgever voor dit werk. Toen het in 2017 alsnog verscheen, werd het herkend als een uniek historisch document. In deze Nederlandse uitgave wordt naast de vertaling ook het oorspronkelijke Engels afgedrukt, zodat de stem van Kossola, zorgvuldig fonetisch vastgelegd door Hurston, de Nederlandse lezer in volle glorie bereikt.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door els van haute

op 27/12/2019

Barracoon, Oluale Kossola, overlevende van het laatste slavenschip, door Zora Neale Hurston


Elke natie verheerlijkt graag haar historische helden maar zwijgt liever over de zwarte bladzijden die ze geschreven heeft. Duitsers hebben het moeilijk om over beide wereldoorlogen te praten, Belgen en Nederlanders vermelden ook niet graag alle aspecten uit hun koloniaal verleden. Zo ook de Verenigde Staten van Amerika. Naast het uitroeien van de inheemse bevolking (wij noemen ze in hun totaliteit ’de indianen’) voltrok er zich een ander, bijna 450 jaar durend, drama: de gevangenneming, deportatie en het tot slaven maken van Afrikanen.

Om direct de omvang weer te geven van deze mensenhandel (waarbij de naamgeving voor de Amerikanen toen niet correct was want Afrikanen werden nooit als mensen aanzien, wel als koopwaar en eigendom): tot 1860 werden meer dan 12 miljoen Afrikanen via de trans-Atlantische route naar Amerika verscheept. Tijdens deze langdurende periode van onderdrukking en uitbuiting werd nooit een getuigenis genoteerd. Totdat begin vorige eeuw Zora Neale Hurston het verhaal van de toen oude Oluale Kossola opschrijft.

Zoals quasi alle slaven was hij ongeletterd maar wel blij verrast zijn ellende te mogen delen met een witte vrouw. Hij wou graag aan iedereen laten weten wat hem was aangedaan tijdens zijn jaren van slavernij en wat hij en zijn gezin moesten ondergaan tijdens de jaren na de afschaffing van de slavernij.

Dit unieke historische document werd pas in 2017 uitgegeven en in 2019 vertaald naar het Nederlands. Het helpt ons niet te vergeten waartoe onderdrukking en uitbuiting kan leiden. Laat ons niet vergeten wat ons eigen koloniaal verleden voor de inheemse bevolking betekende en zorgen dat deze horror zich nooit meer herhaalt .

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief