Zonder de top te bereiken

Door Paolo Cognetti

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Waar zijn we naar op zoek wanneer we op reis gaan? Deze vraag staat centraal in Zonder de top te bereiken, dat is geschreven in de traditie van de grote reisliteratuur en vertelt over Dolpa, een afgelegen gebied in de Himalaya. Het is een boek over hoe een man tot inzichten komt op vijfduizend meter hoogte door één voet voor de andere te zetten. Hij reist door een land dat onaangetast is door de moderne tijd, vergezeld door een ezel en Peter Matthiessens reisklassieker De sneeuwluipaard. Maar Zonder de top te bereiken is meer dan een reisverslag: het is een eerlijke vertelling over iemand die probeert zijn grenzen te vinden, die vele oude zekerheden ziet vervagen en die de pracht ontdekt in kleine zaken, zoals een onverwachte ontmoeting met een Tibetaanse hond. De hoofdpersoon zoekt balans in zijn leven en vindt die in de schoonheid van de natuur.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Linda Vermeulen

op 04/04/2021

In tegenstelling tot zijn andere boeken is dit een non-fictieboek. Het is een verslag van een reis die de auteur maakte in 2017 samen met enkele vrienden.

Het lijkt of Cognetti de ijle berglucht nodig heeft om zich goed te voelen. Zoals we van hem gewend zijn , neemt hij ons weer mee de bergen in maar dit keer gaan we verder weg, buiten Europa, naar Dolpo, een afgelegen regio in het noordwesten van Nepal, naar de Himalaya.

Wat maakt dat je op reis gaat en wat neem je mee?

Met twee goede vrienden, zijn rugzak en een beduimeld exemplaar van De Sneeuwluipaard van Peter Matthiessen vertrekt hij op reis.

Het boek bevat prachtige beschrijvingen van de natuur en het landschap zoals we van Cognetti gewend zijn. Doorspekt met filosofische-boeddhistische bespiegelingen over de tocht zelf, het al of niet hebben van een reisdoel, de plaats van bergbewoners in de wereld, de komst van de moderniteit.

Dit boek haalt het toch niet bij de fictieboeken De acht bergen en De buitenjongen van dezelfde auteur. Toch is het een aardig reisverslag dat de lezer enkele uren leesplezier kan bezorgen.

Lees meer

Door Christel Stalpaert

op 12/10/2020

"Een reisdoel is van wezenlijk belang bij wat wij onder pelgrimstochten verstaan. Jeruzalem, Rome, Mekka: hoe weet je zonder doel dat je een staat van zuiverheid hebt bereikt? Ik ontdekte een verband tussen de behoefte aan een heilige stad aan het eind van een wandeltocht en de obsessie van alpinisten met bergtoppen: van kinds af aan hoorde ik dat de top werd gebruikt als metafoor voor het paradijs, en dat het woord ‘beklimming’ spiritueel geladen was. Ik herinnerde me dat de belangrijkste Tibetaanse pelgrimstocht daarentegen in een cirkel rond de berg Kailash voert, die in die cultuur heilig is. Kora in het Tibetaans, oftewel circumambulantie: christenen planten kruisen bovenop bergen, boeddhisten lopen eromheen. Die eerste handeling had in mijn ogen iets agressiefs, de tweede iets zachtmoedigs; een verlangen om te veroveren versus een verlangen om te begrijpen." (p. 30)

Lees meer

Door Ann Meersseman

op 21/08/2020

Ja, het boek leest als een reisverslag in het hooggebergte, maar dan wel met een zeer persoonlijke levenswandel en bedenkingen. Deze laatste doen ook de lezer doen stilstaan, rondkijken en nadenken. Kleine dingen leren zien en voelen. Nadenken over de essentie van wat je liefhebt, waar je grenzen liggen en wat voldoening en rust brengt. Mooi! Ook de tekeningen van de bergen en de omgeving zijn, in hun eenvoud, prachtige illustraties en geven de sfeer weer. Een vlot te lezen aanrader.

Lees meer

Door Wendy Langenaeker

op 26/07/2020

In deze tijd toch een reis maken en dan nog wel naar de Himalaya in Nepal of toch een stukje ervan, wonderlijk. Was al overtuigd van Cognetties beschrijvend schrijfftalent maar dit boek is ook echt een favoriet. Geen roman deze keer maar een reisverslag, doorspekt met levenslessen voor wie het wil zien tenminste... Cognetti neemt je mee op reis en al wat je nodig hebt is een beetje verbeelding om deze reis ook echt samen met zijn gezelschap te maken... Mooi. Puur. Zoals je van hem gewoon bent.

Lees meer

Door els van haute

op 13/03/2020

Zonder de top te bereiken. Door Paolo Cognetti.

Eerst een bekentenis; hoewel ik Sofia draagt altijd zwart goed vond ben ik De acht bergen en De buitenjongen niet door geraakt. Ik haakte af.

Dus het was best wel spannend: gaat Zonder de top te bereiken me wel boeien en blijven boeien. Dat gebeurde, en hoe. Ik las het in één ruk uit en voelde me na het dichtslaan van het boek een beetje verweesd. Is het omdat dit zijn eerste non-fictie boek is? Heeft het te maken met het moment waarop ik het las? Is het ook echt een beter boek? Zoals vaak zal het wel een combinatie van verschillende factoren zijn.

In Zonder de top te bereiken trekt de hoofdpersoon, samen met een 47-koppige karavaan, doorheen het afgelegen gebied Dolpo, in de Himalaya. Met in zijn bagage het boek De Sneeuwluipaard van Peter Matthiessens, die deze reis ook maakte. Naast een reisverslag is dit boek ook een soort van dagboek, een filosofische beschouwing, een ode aan de natuur en het weg zijn van de hectiek van alledag. Het grote schuilt in het kleine en omgekeerd.

Naast prachtig beschreven landschappen komen er hier en daar ook zwart-wit tekeningen van dat landschap of deeltjes er van voor. Je krijgt het gevoel alsof je er zelf rondwaart, of je krijgt toch minstens zin om ook zelf deze reis te gaan maken.

De bergen, het klimmen, de straathond, de lammergieren, de kleine tent, het beperkte gezelschap; in wezen komt het neer op zwaar en veel afzien én toch is er ook genot en vervulling.
Minder blijkt vaak meer te zijn. Ook qua schrijfstijl.

Ik heb van elke pagina genoten, ik hoop jij ook.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief