De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Kartonnen dozen

Door Tom Lanoye

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Kartonnen dozen is sinds zijn verschijning in 1991 uitgegroeid tot een evergreen in de Nederlandstalige literatuur. Enerzijds legt Tom Lanoye de verslavingen en de valstrikken bloot van de grote, allesverterende jeugdliefde die iedereen kent uit ervaring. Anderzijds schildert hij zijn eigen afkomst en opvoeding: de slagerswinkel van zijn vader, de vier vrouwen die hem hebben opgevoed, de katholieke school die probeert overeind te blijven in de stormen van de moderniteit, de bejaarde priester-dichter die een inspirerende leraar Nederlands blijkt te zijn, de turners waaraan de jonge auteur zich vergaapt, en de stripverhalen waarmee hij zijn ogen kapot leest. Zodoende legt Lanoye niet alleen zijn jeugd vast, maar graaft hij ook de bronnen op van zijn schrijverschap, zijn voorliefde voor het theater en zijn eeuwige zoektocht naar schoonheid, liefde en literatuur. Tom Lanoye (1958) staat bekend als auteur van bestsellers als Sprakeloos, Het derde huwelijk, Ten oorlog en Gelukkige slaven. Er is werk van hem vertaald in meer dan vijftien talen en zes van zijn romans werden verfilmd. In 2014 ontving hij voor zijn oeuvre de Constantijn Huygensprijs. ‘Originele en buitengewoon amusante roman, vrolijke melancholie.’ NRC Handelsblad ‘Lanoye op zijn best.’ Humo ‘IJzersterk.’ De Volkskrant

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Kaat De Winter

op 21/05/2021

Kartonnen dozen, een autobiografische roman die al een hele tijd op mijn lijstje stond. De uitgebreide woordenschat en soms moeilijke taal maken dit boek een echt pareltje.

De schrijver verteld over zijn jeugd, deze herinneringen haalt hij uit de kartonnen dozen. Wanneer hij door de dozen gaat haalt hij heel wat herinneringen op over zijn familie, vrienden en ook zijn eerste liefde. Hij vertelt over het ontwikkelen van zijn homoseksualiteit en zijn gevoelens voor Z.

Het boek leest een beetje traag en je moet er zeker je hoofd bijhouden, maar het is zeker een plaatsje waard in iedereen zijn boekenkast.

Lees meer

Door L. de Wilde

op 23/04/2021

Dit boek heb ik vrijwel in één ruk uitgelezen. Het greep me gewoon bij de keel, ik zat buitengewoon in spanning over wat er uiteindelijk met de beschreven relatie zou gebeuren, en de stijl was enorm meeslepend

Lees meer

Door Quinten van Vorstenbos

op 19/11/2020

Kartonnen dozen is een biografie die op een unieke manier geschreven is. De schrijver Tom Lanoye is tevens de hoofdpersonage.

Ondanks dat ik niet zo een fan ben van verhalen over school heeft de schrijver het verhaal toch goed neergezet en er zelfs nog geschiedenis in toegevoegd. Zo komen bijvoorbeeld de veranderingen van de afgelopen eeuw in het katholiek onderwijs waar hij op school zat aan bod even als hoe het er op zo een school aan toe ging. Toch er een aantal dingen die ik een beetje gek vond (maar waar die wel wenden) bepaalde namen werden namelijk afgekort tot een letter, waaronder van de belangrijkste ander personage (Z.) of met ***** beëindigt (de plaats waar hij het eerst op kamp ging).

Lanoye weet in zijn boek zijn gevoelens en relaties goed te beschrijven, voor mij persoonlijk werden bepaalde gedachtes en handelingen soms iets te gedetailleerd beschreven maar ik denk wel dat er mensen zullen zijn die met soortgelijke gevoelens zullen hebben gezet en waarvoor hij het verhaal dus heel goed herkenbaar heeft gemaakt.

Lees meer

Door Jelle Vandeweyer

op 10/11/2020

Kartonnen dozen, een roman van Tom Lanoye, bevat een zeer mooi autobiografisch verhaal. Tom Lanoye vertelt over hoe hij in zijn vroege jeugdjaren verlieft werd op een andere jongen.

Dit boek is niet enkel een pareltje door zijn prachtig verhaal, een jongen die leert leven met zijn homoseksualiteit en met zijn verlangen naar Z, maar ook door het detail dat in het boek verwerkt zit. Ik kon het boek in mijn hoofd voorstellen als een soort film. Hij beschrijft de omgeving, het gevoel, en geeft van elk personage, die eigenlijk irrelevant is, een uitgebreide beschrijving.

Ook voel je een connectie met de schrijven door de passages die hij heeft toegevoegd die gericht zijn naar de lezers. Hij spreekt de lezers persoonlijk aan en bedankt hen zelfs voor hun tijd.

Het enige nadeel dat ik vond was dat je soms door de bomen het bos niet meer zag. Door al die overbodige beschrijvingen had ik vaak moeite om de kern van het verhaal te begrijpen.

Lees meer

Door Line De Smedt

op 23/03/2020

Ik las dit boek in opdracht voor school en vond het een enorme meevaller. De schrijver hanteert een schrijfstijl die je mee in het boek zuigt, ook al bestaat het verhaal op bepaalde momenten grotendeels uit beschrijvingen. Door de zorgvuldig uitgekozen woorden en de aantrekkelijke zinsbouw, wordt het zeer goed mogelijk om je de situatie van het hoofdpersonage in te beelden.

Het boek speelt zich af in Vlaanderen rond de jaren '90. Aangezien ik deze periode zelf niet heb meegemaakt, kan ik niet zeggen welke aspecten met de waarheid stroken. Er wordt echter een sfeer gecreëerd die me wel aan deze tijdsperiode doet denken.

In de verhaallijn staat de obsessie van het hoofdpersonage met een bepaalde Z. centraal. Deze obsessie wordt zeer mooi besproken en alle gevoelens er rond worden heel duidelijk. Het gaat ook niet over de standaard man-vrouw relatie, maar over de gevoelens tussen twee jongens in hun puberteit. Dit maakte het voor mij een boek uit mijn comfort zone, ik ben het namelijk gewoon om de stereotiepe, sprookjesachtige romans te lezen.

Als je het dus, net zoals ik, gewoon zou zijn om de romans met een hoop clichés te lezen, is dit boek een echte aanrader.

Line De Smedt, sjabi Puurs

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief