De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

1349

Door Joren Vermeersch

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In 1349 werd Vlaanderen getroffen door een catastrofe die een derde van de hele Europese bevolking meenam in het graf: de Zwarte Dood. De pest was wellicht een van de grootste rampen uit onze geschiedenis. Meedogenloos sloeg de ziekte toe: rijk noch arm werd gespaard. Historicus Joren Vermeersch ontkracht de mythe dat Vlaanderen minder hard getroffen werd dan andere streken. Die plotse terugval in bevolking bracht onverwacht zware economische gevolgen met zich mee, die resulteerden in sociale conflicten en migratiegolven. Dat zorgde voor een felle politieke tegenreactie in heel Europa. In een wervelende stijl en gestaafd door talloze archiefbronnen vertelt de auteur hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa voor altijd veranderde. ‘In dit bijzonder leesbaar en interessant boek biedt Joren Vermeersch vanuit die ene traumatische gebeurtenis een inkijk in heel wat facetten van het toenmalige Vlaanderen.’ – prof. Jan Dumolyn (UGent) Joren Vermeersch (1981) is master in de Rechten met post-masters Internationaal en Europees Recht (UGent, Coimbra, Wroclaw) en master in de Geschiedenis (UGent). In 2015 won hij de André Schaepdrijverprijs voor zijn studie over de Zwarte Dood.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Kristiaan Temst

op 09/04/2020

In dit boek gaat het over de pestepidemie die in 1349 ravage aanrichtte in Europa. De auteur concentreert zich op de drie verschrikkelijke maanden dat de pest zonder enige discriminatie lelijk huishield in Vlaanderen. Wat dit boek in mijn ogen uniek maakt, is het feit dat de auteur zeer veel bronnenonderzoek gedaan heeft in allerlei, ongetwijfeld zeer stoffige, archieven in Vlaanderen en erin geslaagd is uit die bronnen een beeld te laten verschijnen van Vlaanderen tijdens en na de pestepidemie, maar ook (en misschien is dat zelfs het interessantste aspect van dit boek) van het dagelijkse leven, de economie en de uitdagingen voor de modale mensen in die periode. Bijwijlen is de tekst een beetje stroef, vind ik, maar in zijn geheel is dit een interessant en lovenswaardig boek. Ik had het al even liggen, maar vond het dan wel geschikt om te lezen tijdens de corona-pandemie.

Lees meer

Door Camiel Delclef

op 29/03/2020

In deze barre Corona tijden is dit boek lezen geen opwekkende bezigheid.
Midden 14de eeuw liet de Zwarte Dood (de pest) een spoor van dood en vernieling achter in heel Europa.
Na die doortocht ontstond er een heel nieuwe wereldorde. De pest luidde de teloorgang van de tot dan heersende lanadel in maar die werd vervangen door een snel rijker wordende burgerij en er ontstond een wetgevend kader.
Nog jarenlang zouden de laat Middeleeuwers te maken hebben met een voorthollende inflatie.
Echter, voor het gewone volk veranderde er niet zo heel veel. Waar het vroeger schatplichtig was aan de landadel, werd het na de pest meedogenloos onderdrukt door de nieuwe machthebbers.
Ook nu zal er een post corona tijd aanbreken en we kunnen alleen maar hopen dat die meer gelijkheid zal brengen maar echt hoopvol ben ik op dat vlak niet.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief