Stoner

John Williams

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd

William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde - en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft afgespeeld.

John Williams (1922-1994) is wereldwijd herontdekt als schrijver van een uniek en hartverscheurend oeuvre. Alleen al in Nederland en Vlaanderen werden van Stoner, Butcher's Crossing en Augustus meer dan 450.000 exemplaren verkocht. Ook zijn debuutroman Niets dan de nacht, dat verscheen toen hij 26 was, is inmiddels opnieuw uitgegeven.

'Een spectaculair onspectaculaire roman over het leven van een weinig opmerkelijke man, vormgegeven in bijna perfecte en precieze taal, met een ingetogen wijsheid die de ziel raakt' ***** NRC Handelsblad

'Een vergeten parel uit de Amerikaanse literatuur, in een aangrijpende, heldere stijl' **** De Standaard der Letteren

'Talige zinnen als naalden die elke wending en nuance in je ziel kerven... Williams schrijft fantastisch over de triomfen en nederlagen van de liefde' ***** Het Parool

zie verder: www.lebowskipublishers.nl


Wat anderen schrijven over dit boek

Somber, melancholisch maar o zo pakkend en mooi geschreven boek.

In één woord : prachtig.

gewoon een goed boek

Iets minder dan "Butcher's crossing" maar niettemin een aanrader.

Het mist iets om het een maximumscore te geven, maar het is een heel goed boek.

De gave zit hem erin om een heel gewoon en banaal leven op zulke manier te beschrijven dat het toch meeslepend wordt.
Dat lukt de auteur wonderbaarlijk. Een levensverhaal te schrijven dat door kleine details herkenbaar wordt en dat de lezer meetrekt in zijn ontluiking.

Overigens Stoner is geen zielig noch saai persoon zoals in menig consumentenverslag wordt aangehaald. Het zou iemand van vlees en bloed kunnen geweest zijn die een normaal en zelfs mooi leven heeft geleden. Zeker de moeite waard om zelf te ontdekken!

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!