Stoner

John Williams

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

Stoner van John Williams vertel het levensverhaal van William Stoner. Hij wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde - en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft afgespeeld. Over John WilliamsStoner is de derde roman van John Williams (1922-1994) en werd in 1965 in Amerika gepubliceerd. In 2006 werd het opnieuw uitgegeven in Amerika en in 2012 verscheen de Nederlandse vertaling. De roman werd lovend ontvangen en stond op nummer 1 in de Bestseller-60. Momenteel beleefd Stoner een wereldwijde revival. In Israël stond het boek meer dan 50 weken in de Bestsellerlijsten en ook in Duitsland, Frankrijk, Italië en Engeland is Stoner een groot succes.

Wat anderen schrijven over dit boek

In één woord : prachtig.

gewoon een goed boek

Iets minder dan "Butcher's crossing" maar niettemin een aanrader.

Het mist iets om het een maximumscore te geven, maar het is een heel goed boek.

De gave zit hem erin om een heel gewoon en banaal leven op zulke manier te beschrijven dat het toch meeslepend wordt.
Dat lukt de auteur wonderbaarlijk. Een levensverhaal te schrijven dat door kleine details herkenbaar wordt en dat de lezer meetrekt in zijn ontluiking.

Overigens Stoner is geen zielig noch saai persoon zoals in menig consumentenverslag wordt aangehaald. Het zou iemand van vlees en bloed kunnen geweest zijn die een normaal en zelfs mooi leven heeft geleden. Zeker de moeite waard om zelf te ontdekken!

Sommige boeken zijn moeilijk onder woorden te brengen. Stoner is er zo één. Ik zou het met rede kunnen ophemelen, omdat het indruk op me maakt en iets teweegbrengt, maar tegelijkertijd heb ik het gevoel dat ik zowel de roman in zijn geheel als het hoofdpersonage niet kan doorgronden.
Zoals John Williams ooit zelf zei, dient een roman echter niet altijd bestudeerd of begrepen te worden, maar je moet je hem gewoon 'ervaren'. Ik raad jullie aan om Stoner te ervaren. Het is absoluut de moeite waard.

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!