Kolja

Arthur Japin

Fictie

3.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

Kolja is acht jaar oud en doofstom als de broers Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Vele jaren reizen ze met de jongen door Europa en bevrijden hem uit zijn isolement.
Wanneer de beroemde componist onverwacht overlijdt, twijfelt Kolja direct aan de officiële doodsoorzaak. De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen.
Hij heeft drie dagen – tot de staatsbegrafenis – om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski’s, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Leest als een detective. Gebaseerd op ware feiten. In mijn top 3 in 2017.

De schrijver weet je onmiddellijk te boeien en geeft de lezer een mooi beeld over een muziekaal genie en zijn tijdgenoten. Bijzonder knap hoe Japin de emoties van mensen weet uit te drukken.

Een zeer tof boek, dat vlot leest - je bent er te vlug doorheen.
Ook weer gebaseerd op historische feiten.

interessant, spannend, goed geschreven, geeft goesting voor nog... en daarom heb ik daarna dan ook Vaslav gelezen

Wanneer is Arthur Japin (1956) op de top van zijn kunnen? Als hij een historische roman schrijft, niet?
Dit keer zet de auteur met Kolja een subliem verhaal neer. In zijn zesde symfonie had de befaamde componist Tsjaikovski precies 10 minuten en 39 seconden nodig om zijn muziekwerk te laten ontploffen. In Kolja – het hoofdpersonage heeft werkelijk bestaan - gebeurt dit vanaf het allereerste hoofdstuk.
Meesterlijk, hoe Japin de tegenstrijdigheden en twijfels weergeeft over de werkelijke doodsoorzaak van de componist. Tevens beleef je vol verwondering de jeugdjaren van Kolja; je wordt hierbij begeleid door een bijzonder creatieve en enthousiaste schrijver. De beladen muziek van Tsjaikovski weerspiegelt zich ook in het boek; in nagenoeg elk hoofdstuk proef je van de emoties. Het historisch getinte verhaal wordt nog eens extra versterkt door de sublieme plot vol spanning.

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!

Geen profiel?
Ga verder met

E-mail
Facebook

Al een profiel?
Log hier in.