Kolja

Arthur Japin

Fictie

3.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

Kolja is acht jaar oud en doofstom als de broers Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Vele jaren reizen ze met de jongen door Europa en bevrijden hem uit zijn isolement.
Wanneer de beroemde componist onverwacht overlijdt, twijfelt Kolja direct aan de officiële doodsoorzaak. De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen.
Hij heeft drie dagen – tot de staatsbegrafenis – om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski’s, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Weer een mooi boek van een fantastische schrijver. Ik hou van die man en van zijn schrijfstijl.

Ik vond dit een rijk boek omdat het zoveel onderwerpen samenbracht zoals: homoseksualiteit, relaties,omgaan met beperkingen, muziek...en dit allemaal binnen het tijdskader van de 19de eeuw. Boeiend!

Ik vond dit een prachtig boek. Zo mooi geschreven. Ook nog heel actueel want homosexualiteit is nog altijd een taboe in Rusland.

Interessant en boeiend geschreven boek over de relatie van een doofstomme knaap die dank zij de volgehouden oefeningen met Modest, de broer van Peter Tsaikovsky leert liplezen, spreken en zelfs muziek kan aanvoelen. Hierdoor houdt hij, tot op latere leeftijd een bijzondere band met de Tsaikovsky's.
Wanneer Peter op vrij korte tijd sterft aan cholera gaat hij die dood verder onderzoeken. Japin bouwt hier een ten tijde van de dood van Tsaikovsky reeds bestaande complottheorie verder uit waarbij hij tot verbazende conclusies komt die vooral te maken hebben met de perceptie van homosexualitiet in het Sint-Petersburg van het einde van de 19de eeuw.
Japin ontwikkelt zijn personages zonder franjes die er niet toe doen wat het geheel doet aanvoelen als een historische thriller waarin de auteur ons meeneemt in de sfeer van een periode.

Leest als een detective. Gebaseerd op ware feiten. In mijn top 3 in 2017.

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!

Geen profiel?
Ga verder met

E-mail
Facebook

Al een profiel?
Log hier in.