De wereld volgens Darp

Door Frank Westerman

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
December 1989. Als ooggetuige van de geschiedenis maakt Frank Westerman in Roemenië de val van de Ceauşescu’s mee. Na een hardhandig verhoor wordt hij het land uit gezet. Nu, terug in Boekarest, leest hij in zijn Securitate-dossier hoe hij voorafgaand aan zijn arrestatie dagenlang werd geschaduwd onder de codenaam OPREA.

Met spanning en oog voor de menselijke maat maakt De wereld volgens Darp niet alleen de ondergang van de kameraden invoelbaar, maar ook het nieuwe geweld sinds de neergang van het IJzeren Gordijn. In Bolivia bezoekt Frank Westerman het CIA-graf van Che Guevara, in Cuba ontbijt hij met een voortvluchtige RAF-terroriste en in Rusland ontmoet hij de eerste ruimtewandelaar, kosmonaut Leonov.

Zijn reis begint en eindigt dicht bij huis: in het Drentse dorp Darp, waar hij als scholier meeliep in de jaarlijkse mars tegen de kernwapenopslag in het bos. Nu, als schrijver-chroniqueur, toont hij Darp als een spiegel waarin het einde en de mogelijke terugkeer van de Koude Oorlog weerkaatsen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Kristiaan Temst

op 08/06/2020

Frank Westerman is een auteur die ik al een aantal jaren volg, dus ik was er snel bij om dit nieuwe boek te kopen en te lezen. Het handelt, laat ons zeggen, over de puinhopen die het communisme achtergelaten heeft in meerdere landen van het vroegere Oostblok.
De start van het lezen verliep moeizaam: het eerste stukje handelt over het Nederlandse dorpje Darp en over de kernraketten die daar opgeslagen zouden liggen. Ik begrijp dat de auteur dit stukje nodig had om de titel 'de wereld volgens Darp' te linken aan 'The world according to Garp', maar ik vond het eerlijk gezegd wel een zwak begin van het boek. In verdere hoofdstukken vind ik wel de interessante verhalen en unieke schrijfstijl van Westerman terug die ik zo apprecieerde in zijn vorige boeken, maar anderzijds vind ik ook wel wat 'recyclagemateriaal' terug uit vorige boeken. Het laat dus een gemengde impressie achter. Best een goed boek, maar ik had er net wat meer van verwacht.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief