Grote verwachtingen

Door Geert Mak

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In ‘Grote verwachtingen’ vertelt en duidt Geert Mak de recente geschiedenis zoals alleen hij dat kan. Het is het vervolg op het immens succesvolle ‘In Europa’ dat vijftien jaar geleden verscheen. Enkele jaren later volgde de 35-delige tv-serie met de schrijver in de hoofdrol. In Europa ging over de twintigste eeuw en hoe die in veel opzichten gruwelijke periode getekend door twee wereldoorlogen, ons heeft gevormd. ‘Grote verwachtingen’ gaat over de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw. Het neemt de draad op waar ‘In Europa’ eindigde, in 1999. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar dat gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa, en de vluchtelingen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Camiel Delclef

op 18/08/2020

Dit vervolg op 'In Europa' geeft een niet zo fraai beeld van de huidige situatie maar het is wel de realiteit.
Al wie de ontwikkelingen in Europa en bij uitbreiding de wereld enigszins gevolgd heeft, kent de grote lijnen. De verdienste van Geert Mak ligt erin dat hij die ietwat abstracte zaken voor de lezer tot leven brengt en ons vertelt welke impact al die beslissingen op het leven van gewone mensen overal in Europa hebben.
Conclusie: Het is voor dit continent geen 5 voor maar 5 na twaalf en dus meer dan de hoogste tijd om het roer drastisch om te gooien.
Lezen dit boek!

Lees meer

Door Linda Vermeulen

op 25/03/2020

'Waar waren we ook alweer gebleven?'

Ik hoor het Geert Mak zo graag zeggen aan het begin van een nieuwe aflevering. Hij is de geschiedenisleraar die ik altijd had willen hebben.

Met veel belangstelling heb ik 'In Europa' gelezen en met evenveel belangstelling heb ik gekeken naar de 35-delige tv-serie waarin de schrijver een rondreis door Europa maakte en schreef over wat er was gebeurd en hoe het ervoor stond op dat grote continent Europa. Beginnend in het Londen en Parijs van 1900 en eindigend in het Moskou en Sarajevo van 1999.

In het vervolg 'Grote verwachtingen' neemt Geert Mak je mee op een adembenemende reis door de veranderingen van de laatste twintig jaar.

Iets over de helft van het boek komt de schrijver zelf aan het woord in een 'Intermezzo'. Daarin schrijft hij over de veranderingen in Amsterdam en Friesland waar hij woont. Zo komt het allemaal heel dichtbij, een gevoel van verlies, van 'leven op twee ijsschotsen'.

Wat ik zo waardeer aan hem is dat hij de dialoog aangaat met mensen, met gewone mensen en luistert, observeert, onderzoekt en schrijft. Gepassioneerd schrijft en vertelt hij.

Zo weet hij de tijdsgeest goed te pakken.

Voor mij echt een monumentaal werk. Het deed mij soms denken aan een ander monumentaal werk dat ik heb gelezen 'Grand Hotel Europa' van Ilja Leonard Pfeijffer.

Lees meer

Door Redactie LZWL

op 02/01/2020

Karen Billiet - Eindredacteur Klara

'Geert Mak zet op een rijtje wat Europa de afgelopen twintig jaar overkomen is: terreuraanslagen, de financiële crisis, gerommel binnen de Europese Unie, een crisis rond Oekraïne, Brexit en de teloorgang van de trouwe samenwerking met de Verenigde Staten. De kracht van dit boek is dat Mak de oorzaken detecteert en onderlinge verbanden legt. Waardoor je na het dichtklappen van ‘Grote Verwachtingen’ denkt: ‘Oh, zo zit het dus in elkaar!’ Een waardevolle aanvulling op ‘In Europa’. '

Herbeluister Geert Mak bij Nicky Aerts in de vijfdelige podcastreeks op Klara: https://klara.be/geert-mak-over-grote-verwachtingen

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief