De sluipende staatsgreep

Door Paul Bekaert

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

'Ik ben een romantisch advocaat, iemand voor wie maatschappelijk engagement primeert. Wanneer ik het opneem tegen de staat, voel ik mij als Lucky Luke, de eenzame cowboy die voor gerechtigheid strijdt.' - Paul Bekaert

De rechtstaat steunt op de scheiding der machten, maar die sokkel wankelt ernstig. De uitvoerende en wetgevende macht krimpen de bevoegdheden van de rechterlijke macht steeds meer in. Rechters krijgen een tweederangsrol toebedeeld en pseudorechters kapen de hoofdrol weg. De politiek gebruikt justitie om haar tegenstanders te bestrijden en waagt het zelfs om rechters persoonlijk aan te vallen vanwege hun uitspraken

Paul Bekaert, de bekende mensenrechtenadvocaat, is een man met een missie. Hij strijdt vurig voor de rechten van verdediging, vrijheid van meningsuiting en privacy. Hij verdedigde de Turkse militante Fehriye Erdal en het Baskische echtpaar Moreno-García in ruige terrorismezaken. In de Catalaanse onafhankelijkheidskwestie trad hij op voor onder meer Carles Puigdemont. Met De sluipende staatsgreep waarschuwt hij voor een coup die stilaan vorm krijgt. De auteur, die vroeger nog stafhouder en plaatsvervangend vrederechter was, herinnert ons aan het belang van de scheiding der machten, toont aan waarom het evenwicht vandaag zoek is, en reikt uitwegen aan.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Bruno Sagaert

op 09/01/2020

Het boek start voorzichtig. Paul Bekaert duidt de basisbeginselen van ons rechtssysteem zodat elke lezer vanuit eenzelfde bril kan vertrekken. Voor de ene lezer zal dit reeds heel verhelderend zijn, voor de andere een aangename herhaling. Al naarmate zijn verhaal evolueert, krijg je door tal van voorbeelden een duidelijk beeld hoe de scheiding der machten op een slap koord bengelt. De alsmaar grotere impact en bevoegdheid van de uitvoerende macht ten opzichte van de onafhankelijke en strevend naar een ‘billijke’ beoordeling van feiten moet elkeen die politiek bewust actualiteit volgt en zeker zij die een politiek mandaat (zowel lokaal, regionaal als federaal) opnemen zeker gelezen hebben.

Een leestip voor de laatstejaars secundair onderwijs indien ze een studiekeuze politieke wetenschappen of rechten overwegen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief