De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Jachthuis

Door Oscar Van den Boogaard

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Na de dood van zijn moeder Elsie reist de achttienjarige Maxwell
naar Suriname, het paradijs waar hij zijn eerste kinderjaren
doorbracht. Zodra hij aankomt bij de rivier de Marowijne aan
de grens met Frans-Guyana herinnert hij zich de dramatische
overtocht die hij een paar jaar daarvoor samen met zijn ouders
maakte.

Het brengt hem verder terug in zijn herinneringen. Als het gezin
eind jaren zestig terug naar Nederland komt vinden ze onderdak
in een donker jachthuis op een koninklijk domein. De
volwassen zoon van de rentmeester heeft een ongezonde fixatie
op Maxwell, die begint te vermoeden dat hij de zoon van de
prins is en niet van zijn vader Jim. Wanneer Maxwell twaalf is,
wordt Jim opnieuw overgeplaatst naar Suriname. Getergd door
de Lockheed-affaire heeft de prins behoefte aan aandacht van
Elsie. Wanneer hij langskomt, lijkt de harmonie in het jachthuis
hersteld, maar als hij weg is voelt Maxwell zich ten opzichte van
Jim schuldig een geheim kind te zijn. Het is de redding voor
Maxwell dat hij contact maakt met de nieuwe buren, een kinderloos
koppel met een collectie hedendaagse kunst, die hem opvangen
als hun eigen kind.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Wendy Langenaeker

op 14/05/2021

Eerst en vooral vind ik het absoluut aan te raden om het boek KINDSOLDAAT van Oscar VDB eerst te lezen... de familiegeschiedenis wordt hierin boeiend uiteengezet zonder oordeel...
Dit boek vertelt vanuit het ik-personage de tweestrijd die de zoon van Elsie, Maxwell zijn hele jonge leven ervaart... Misschien niet zozeer de tweestrijd maar wel het schuldgevoel waarmee hij opgezadeld wordt door het ontbreken van een vader, die die die rol nooit waarmaakt en vooral de erkenning van zijn bestaan nooit bevestigde ten aanzien van de buitenwereld. Het schuldgevoel van een opgroeiende jongen die zijn moeder wou gelukkig maken maar daar nooit in slaagde... uiteraard... De struggle die zijn jonge leven bepaalde... De sterkte van zijn intellect en inlevemingsvermogen die hij misschien zelf als een zwakte ervaarde, komen perfect tot uiting in de woorden die Oscar VDB gebruikt om het verhaal te vertellen.
Ik werd tijdens het lezen heen en weer geslingerd tussen bewondering, weemoed, sympathie en afkeer... De onderliggende kwetsbaarheid des mens wordt door VDB oordeelloos verwoord. Pareltje.

Lees meer

Door Lea Groffen

op 25/03/2020

Prachtig boek, heb ik in één ruk uitgelezen, zo boeiend. Misschien ging het zo vlot omdat ik ook het vorige 'Kindsoldaat' heb gelezen en met de personages en het thema vertrouwd was. Maar ik denk dat, zelfs zonder voorkennis, ik dit boek enorm zou geapprecieerd hebben.

Lees meer

Door Redactie LZWL

op 18/03/2020

Chantal Pattyn over 'Jachthuis':
'Wat een prachtroman schreef Oscar van den Boogaard. Jachthuis is de opvolger van Kindsoldaat. In een prismatische structuur, tussen het huis van zijn oma Nora en het jachthuis waarin hij met zijn ouders woont, tussen Suriname en Nederland, tussen een aristocratische en wereldvreemde clan en het nieuwe leven daarbuiten, tussen talen, vertelt hij het verhaal van het opgroeien van Maxwell/Oscar. Immer loyaal aan een aan alcohol verslaafde moeder die zelfs slaags geraakt met haar man en wettige vader van Maxwell. Want sinds Kindsoldaat weten we wie de biologische vader PB is, afkorting van Pruisisch Blauw oftewel Prins Bernhard, echtgenoot van koningin Juliana. Oscar, sinds 30 jaar schrijver, vertelt dat het schrijven van dit boek zijn bevrijding was. Eindelijk te weten wie je bent. Al eist hij daarvoor geen DNA-stalen op. Of PB nu zijn vader is, interesseert me niet zo. Ik heb genoeg aan een foto, ze lijken op elkaar, geef ik toe, maar dat is zijn geschiedenis. Ik vond deze roman heel geslaagd door de prachtige en virulente dialogen. Taal was in die familie een moordwapen. En door de hypersensitieve stijl waarin een kind, een jongen, een puber, een adolescent alle poeha van zijn ouders beschrijft en poogt voor zichzelf een plek te vinden. '

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief