Cilka's keuze

Door Heather Morris

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Van de auteur van De tatoeëerder van AuschwitzCilka Klein is pas zestien als ze in 1942 per trein naar Auschwitz- Birkenau wordt gebracht. Ze springt in het oog bij kampcommandant Schwarzhuber en hij dwingt haar zijn liefje te worden. Als enige vrouw in het concentratiekamp mag zij haar lange haar behouden. Maar na de bevrijding wordt ze hierdoor gezien als collaborateur en naar een werkkamp in Siberië verbannen. Weer zit ze op een trein. Weer moet ze talloze onmenselijke handelingen doorstaan. En weer blijven de ogen van een kampcommandant te lang op haar rusten…Cilka’s keuze is een verhaal over hoop en overleven. Cilka vindt steeds weer de kracht om zichzelf staande te houden, ook al wordt ze dagelijks met de dood geconfronteerd. En wanneer ze een onbekende man, Aleksandr, verpleegt, ontdekt Cilka dat er ondanks alles ruimte in haar hart is voor liefde.Cilka’s keuze is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Cilka Klein.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Nenah Haenen

op 13/11/2021

"Cilka’s keuze" is een aangrijpend verhaal dat iedereen zou moeten lezen. Het is een extra verhaal op "De tatoeëerder van Auschwitz", maar je kan het ook lezen zonder het vorige verhaal te kennen. Dat komt omdat Cilka in het eerste boek een zijpersonage is. Bovendien zit het verhaal van Cilka zo goed in elkaar doordat de nuttige passages uit "De tatoeëerder van Auschwitz" erin aangehaald worden. Het verhaal is erg aangrijpend omdat het gebaseerd is op wat een echt persoon heeft meegemaakt. Ook het onderzoek dat Morris heeft gedaan om het verhaal zo realistisch mogelijk te kunnen overbrengen, draagt hieraan bij. Net omdat het gebaseerd is op een persoon die al die ellende heeft meegemaakt, zie je hoe hard het leven was in een kamp, ook na de oorlog. Hierdoor kan je je makkelijk inleven in het verhaal en de personages. Het boek is anders dan de meeste oorlogsverhalen omdat het zich niet beperkt tot gevangenschap in de oorlog, maar ook verder gaat na de oorlog. Tot slot laat het boek je nadenken over de geschiedenis die zich heeft afgespeeld. Je begint je af te vragen hoe jij in die periode zou reageren. Alles samen maakt van dit boek een meesterwerk. Heather Morris is een geweldige schrijfster waar we hopelijk nog veel van zullen horen.

Lees meer

Door Annemie Plessers

op 04/02/2020

Nog meeslepender als "de tatoeëerder " . Waarschijnlijknomdat het geschreven is vanuit het oogpunt van een vrouw en dat je dit als vrouw nog sterker aanvoelt.
Hoe bij velen de angst blijft leven als collaborateur met de vinger gewezen te worden. Dat overlevenden daarom hun verhaal lange tijd verzwegen hebben. Wat zouden we zelf doen in deze situatie???

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief