De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De vriend

Door Sigrid Nunez

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In ‘De vriend’ van Sigrid Nunez verliest een vrouw onverwacht haar beste vriend en literaire mentor. Bovendien wordt ze opgezadeld met diens hond, die ze eigenlijk niet kan en officieel zelfs niet mag huisvesten in haar krap bemeten appartement in New York.
Haar rouwproces om de vriend wordt intenser door het stille lijden van de hond, een enorme Deense dog die niets begrijpt van de plotselinge verdwijning van zijn baas. De omgeving van de vrouw maakt zich zorgen dat ze slachtoffer is geworden van een soort magisch denken, want ze weigert te scheiden van de hond. Geïsoleerd van de rest van de wereld en geobsedeerd door de zorg voor de hond, lijkt ze haar verstand te verliezen.
‘De vriend’ is een weemoedige meditatie over verlies, eenzaamheid en vriendschap. Haar overpeinzingen en observaties over schrijvers en het wezen van schrijver-zijn en literatuur maken het bovendien tot een buitengewoon rijk, stimulerend boek. Sigrid Nunez kreeg voor dit boek de National Book Award 2018.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Ann De Clercq

op 16/01/2021

De vertelster, een New Yorkse docente creative-writing, probeert de dood van haar vriend te begrijpen. Ze spreekt hem rechtstreeks aan met ‘jij’ waardoor de roman op een soort dagboek of een brief lijkt. In haar meeslepende zoektocht naar de betekenis van haar leven als vriendin, verwijst ze naar schrijvers, filosofen, kunstenaars. (wat een interessant leeslijstje oplevert.)

De hoofdpersoon vertrouwt de lezer haar mijmeringen toe, waarin ze het vrijuit heeft over hun liefde-haat verhouding met de literaire wereld, zijn echtgenotes, studentes, zijn onhebbelijkheden, de verwarrende kracht van zijn mentorship. Dit leidt tot komische, soms sarcastische anekdotes.

Maar langzaam verschuift de nadruk naar de hond Apollo, de enige die een naam heeft, die als een eigenwaardige, rouwende figuur geportretteerd wordt. In dit meeslepend boek worden niet alle vragen beantwoordt : waarom sterft de vriend ? En wie is de vriend eigenlijk ?

Heel knap aan dit boek is dat dit tot het einde onduidelijk blijft en je met een verbaasde glimlach achterblijft.
Een unieke leeservaring.

Lees meer

Door Ilse Otten

op 18/06/2020

Een verrassend, ongewoon boek. Verwacht geen kant en klaar verhaaltje, dit zijn mijmeringen, herinneringen en verzinsels door elkaar.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief