De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Een stralende toekomst

Door Rebecca Makkai

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

'Dit boek heeft mij echt geraakt. Verbijsterend en hoopvol.' DWDD Boekenpanel

Chicago, 1985. Yale werkt bij een museum en staat op het punt om een bijzondere collectie binnen te halen. Maar terwijl zijn carrière een hoge vlucht neemt, woekert de aidsepidemie. Na de begrafenis van zijn goede vriend Nico wordt Yales vriendenkring snel kleiner, totdat hij alleen Fiona, Nico's jongere zus, over heeft.

Dertig jaar later gaat Fiona in Parijs op zoek naar haar dochter die haar niet meer wil spreken. Daar logeert ze bij een vriend, die fotograaf was in Chicago in de jaren 80 en wordt zo opnieuw geconfronteerd met de verwoestende effecten die de aidscrisis heeft gehad op haar leven. De verhalen van Yale en Fiona komen op verrassende en ontroerende wijze samen in een onvergetelijk slot.

'Een van de eerste romans die verslag doet van de aidsepidemie vanaf de uitbraak tot het heden. Een meeslepend verhaal over het leven in rampzalige tijden.' The New York Times

'Een ijzersterk verhaal over vrienden die onder de zwaarst mogelijke omstandigheden hun menselijkheid trachten te behouden.' People Magazine

'Een hartverscheurend verhaal over liefde en verlies maar ook over diepe verbondenheid.' Oprah Magazine

'Buitengewoon aangrijpend, levendig en hoopvol.' The Guardian

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Johnny Nys

op 11/05/2021

"Een Stralende Toekomst" van Rebecca Makkai wist me niet meteen te bekoren. Gelukkig dat het einde toch pakkend was. Ik was blij dat het boek uit was en ik het kon neerleggen. De thema's, een paar mooie zinnen, het draagt allemaal bij tot goede literatuur. Maar qua symboliek vond ik weinig terugkerende elementen, buiten een sjaal, een paar schoenen en wat sokken. Ik had er geen feeling mee.

Bij de eerste pagina's kreeg ik dezelfde vibe als bij "Een Klein Leven" van Hanya Yanagihara, maar dan met gewonere mensen dan een rijke een succesvolle vriendenkring. In het origineel Engels heet dit boek "The Great Believers". De vertaling vermeldt dan meteen waarin de personages precies geloven. Maar door de setting stel je meteen de vraag of dat wel mogelijk is.

Het boek speelt zich afwisselend af in 1985 en 2015. In de jaren '80 raast het HIV-virus doorheen de homofiele gemeenschap in Chicago. We volgen Yale, die samen met nog andere vrienden door de familie van hun kameraad Nico geweerd wordt op diens begrafenis. Nadien komt Yale wel in contact met Nico's oudtante, die mogelijks wat kunstwerken wil doneren aan zijn museum. In de huidige tijd volgen we Fiona, Nico's zus, die in Parijs op zoek is naar haar verdwenen dochter. Naarmate het boek vordert, zien we verbanden ontstaan tussen de twee.

Het boek leest vlot, maar is wat aan de saaie kant. Soms zat ik in een hoofdstuk van Yale, en kon ik niet wachten tot we weer overschakelden naar Fiona. Omgekeerd was dit minder het geval. De personages zijn helder genoeg om medeleven te garanderen, maar veel maken ze niet mee. Het duurt pas tot halverwege het boek tot er een eerste grote dramatische gebeurtenis komt. De hele tijd dacht ik dit boek maar drie sterren te geven. Maar het was wel knap hoe de vertellingen aan het einde bijna samensmelten doorheen de tijd. De laatste twee hoofdstukken zijn het lezen zeker de moeite waard, en daardoor verdient dit boek ook de vierde ster.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief