Cliënt E. Busken

Door Jeroen Brouwers

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In ‘Cliënt E. Busken’ van Jeroen Brouwers zit de hoofdpersoon vastgegord in zijn rolstoel op de gesloten afdeling van een instelling waar hij tegen zijn zin verblijft en denkt, piekert, maalt en bedoelt. Hij zegt niets en misschien is er iets mis met zijn gehoor, maar van wat om hem heen gebeurt blijft hij een scherp waarnemer en inwendig voorziet hij zijn medebewoners en het personeel van snerpend commentaar. Ongericht wentelen zijn gedachten door elkaar en bewegen zich van verontwaardiging en machteloos verzet tegen zijn situatie via troebele herinneringen naar megalomanie. ‘Cliënt E. Busken’ beschrijft een dag van zijn verblijf in de psychiatrische instelling. Navrant en hilarisch openbaart zich een warrig geestesuniversum.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marleen Van der Vloedt

op 22/08/2020

Ik heb niet veel woorden nodig: gewoon verbluffend knap!

Lees meer

Door Maria Teunckens

op 27/07/2020

Top boek. Jeroen Brouwers nog altijd in topvorm! Ik genoot heel erg van zijn boek.

Lees meer

Door Els Deveuster

op 02/07/2020

Dit is voor het eerst dat ik een boek van Brouwers las. Wat is met dat goed bevallen. Wat een mooie taal heeft hij. Het is geen makkelijk boek want wat wordt er nu allemaal verteld ? Waar gaat het over ?
Het is cliënt E. Busken die zijn gedachten, indrukken, dromen en herinneringen vertelt nadat hij tegen zijn zin is opgenomen in een woonzorgcentrum. Ze zeggen dat hij dement is, zelf geeft hij toe niet alles nog goed op een rij te hebben maar hij is niet dement. Hij doet alsof hij doof is, hij heeft op alles en iedereen commentaar maar houdt het voor zichzelf. Wij als lezer kunnen dit allemaal volgen. Nu ja volgen ?
Maar Brouwers schrijft een prachtige taal ! Op de achterflap staat : de Nederlandse taal (...) andermaal verruwd, verrijkt en verruimd. Ik kan het niet anders of beter zeggen.
Enkele mooie zinnen en verwoordingen :
"(...) terwijl ik toch een bezonken intellectueel en geestesaristrocaat ben, een geletterde met een welhaast religieus taalbesef en een woordenvariëteit als een bloementuin (...)"
"pakjes sigaretten met vreeswekkende gruwelplaatjes"
"Ik ben verplaatst naar zulke lang geledens, zo ver weg, dat ik er nooit meer kom. Ergensoorden in mezelf waar alles dacht ik voorgoed was verzonken, toegedekt, begraven als oud vlees zoals weldra het mijne, dat duurt niet lang meer"

Lees meer

Door Ivan Colman

op 20/06/2020

Een patient in een psychiatrische inrichting die observeert en commentaar geeft. Doet mij wat denken aan NAAMLOOS van Samuel Beckett, de onvolprezen onleesbaarheid. En kijk, Brouwers, spelend met de Nederlandse taal, slaagt erin de onleesbaarheid te benaderen. Origineel. Soms sarcastisch, soms humoristisch slaat het boek eigenlijk toch wel aan van bij de eerste pagina's. Het lijkt op een burlesque stoet van het taalcarnaval. De maalstroom aan observaties van E. Busken blijkt voldoende om te boeien.
Maar na enkele hoofdstukken heeft men dit truckje wel gezien. De humor blijft. Het sarcasme ook. De originaliteit ebt weg en het gewicht van de taal-moeilijkdoenerij gaat op den duur vermoeien. Tot ergernis vergisten. Kan die man nu echt geen normale Nederlandse zin meer op papier krijgen. Een kortverhaal zou subliem geweest zijn. Nu het een volledige roman is geworden is "Trop te veel en te veel is trop".

Lees meer

Door Filip De Koninck

op 19/06/2020

Het vergt wat concentratie om het boek te lezen, maar dat past perfect bij de toestand van het hoofdpersonage. Zeer origineel.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief