Ondraaglijke lichtheid

Door Ilja Leonard Pfeijffer

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
‘Wat de twijfel is voor de wetenschap,’ schreef de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855), ‘dat is de ironie voor het persoonlijk leven.’ Maar in het maatschappelijk debat leidt ironie al gauw tot onverschilligheid. En dat wist Kierkegaard ook. De ironicus maakt van alles een grap en neemt niets meer serieus, ‘teneinde zichzelf te redden’.
In onze gepolariseerde en geridiculiseerde debatcultuur geldt de waarschuwing van Kierkegaard meer dan ooit. Terwijl wereldleiders met bommen en granaten spelen, draait de amusementsindustrie van de media op grappen en bloopers van Donald Trump en Kim Jong-un, die met ironische emoticons en jolige gifjes worden geliket en geshared.
Ilja Pfeijffer vraagt zich op even geestige als bewogen wijze af of ironie en satire nog steeds kritische wapens kunnen zijn tegen de ondraaglijke lichtheid van het debat.

Ilja Leonard Pfeijffer (Rijswijk, 1968) is schrijver, dichter en classicus. Voor zijn roman La Superba ontving hij de Libris Literatuur Prijs 2014. Zijn laatste roman, Grand Hotel Europa, behoort tot de succesvolste Nederlandse romans van de afgelopen tijd.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Jean Pierre Rummens

op 31/03/2020

Dit essay is vooral belangrijk om het feit dat Pfeijffer een duidelijk onderscheid maakt tussen
ironie als leuk te hanteren stijlmiddel en
ironie als een levenshouding waarin het gevaar schuilt te leiden tot nihilisme.
Dit was voor mij de grootste les die ik heb onthouden.
Dat hij zelf bekent dat hij tijdens het schrijven van dit essay zijn mening omtrent ironie nogal heeft bijgesteld is bewonderenswaardig.

Lees meer

Door Matijs Lips

op 22/10/2019

Ilja maakt in zijn essay over ironie zelf een ontwikkeling door die noodzakelijk maar ook onheilspellend is.

In NRC heeft Jamal Quariachi een aantal kritische noten die ik niet allemaal deel, maar Pfeiffers aanval op extreem rechts, zonder het verhaal van links erin te weven, is inderdaad wel een beetje eenzijdig.

Het verhaal had wat mij betreft vier of vijf glazen gekregen wanneer deze werd aangevuld met de scherpe opvattingen van Thijs Lijster op de website van Brainwash. Hij doet hier een voortreffelijk voorstel voor een nieuw woord: ironazi. Zijn artikel kun je lezen via de onderstaande link.

https://www.brainwash.nl/bijdrage/de-kritische-kracht-van-ironie-in-tijden-van-ironazis

Overigens kan ik wel iedereen dit essay aanbevelen. Alleen al omdat het een interessante blik geeft op hoe ironie, soms onbedoeld, afstand kan creëeren op de dingen die werkelijk belangrijk zijn.

Tot slot zet Ilja met dit essay over ironie ons aan tot twijfelen en volgens mij is dat voor eenieder een gezonde bezigheid.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief