Het smelt

Door Lize Spit

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In Eva's geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt. Vanaf de eerste bladzijde grijpt debutante Lize Spit de lezer bij de strot, om die tot het eind niet los te laten. Genadeloos maar liefdevol: 'Het smelt' is een roman die je verslagen achterlaat.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Johan De Brauwer

op 27/04/2020

Een knap geschreven mysterieus verhaal. Best wel aangrijpend. Het boek geeft je de drive om steeds verder te lezen. Het verband tussen Eva’s heden en verleden vind ik knap uitgewerkt. Voor een debuut: knap!

Lees meer

Door An Pauwels

op 11/03/2020

Het Smelt is een eigenzinnig en schaamteloos boek dat je genadeloos naar de keel grijpt, met een waanzinnige plot die je als verdoofd achterlaat. De jonge Eva reist met een blok ijs in haar kofferbak terug naar haar geboortedorp. Laverend tussen heden en verleden wordt langzaam duidelijk waarom. Spit beschrijft vlijmscherp, maar liefdevol een ongelukkige jeugd samen met dorpsgenoten Laurens en Pim. Vrienden die zij niet zelf gekozen heeft, maar die de enige waren van haar leeftijd. Als de drie pubers worden, slaan opspelende hormonen een genadeloze kloof tussen de leeftijdsgenoten. Als lezer voel je de dreiging van iets afschuwelijks naderen. In een meesterlijke slotscène grijpt Spit haar lezers bij de strot: verder lezen is nauwelijks mogelijk, maar wegkijken net zo min.

Lees meer

Door Rie Bierwerts

op 23/12/2019

Verwachtingen lagen zeer hoog. Te veel publiciteit voor wat het is. Vrij oppervlakkige verhaallijn.

Lees meer

Door jurgen meeremans

op 16/11/2019

Lees een ander boek. Puberaal boek met 18+ scenes die na een belotevol begin totaal wegzinkt.

Lees meer

Door Guido Bergmans

op 10/10/2019

Inhoudelijk heavy, héél heavy. Niet voor gevoelige zielen. Hoewel, de generatie die opgegroeid is met Game of Thrones vindt waarschijnlijk niets meer heavy.
Veel heavier dan Game of Thrones kun je schijnbaar niet meer worden. En toch is er een enorm verschil tussen enerzijds het gratuite, overdadige, extreem bloederige en daardoor afstompende en banaal wordende geweld van GoT en anderzijds in Het Smelt de traag opgebouwde, eerder toevallig of zelfs ongewild optredende terreur en de trauma’s die het gevolg zijn van psychisch geweld dat je onnadenkend aangedaan wordt door mensen die je al jaren kent en die je vrienden en familie waren, en die trouwens zelf ook soms schrikken van datgene waar ze toe in staat blijken, de ik-persoon inbegrepen. Oh, wat is dit oneindig veel geloofwaardiger, menselijker en tegelijk doordringender dan weer een afgehakt hoofd dat over het scherm vliegt.

Het verhaal was voor mij erg herkenbaar, geworteld in het Vlaamse platteland van rond Antwerpen een jaar of 15 geleden. Stilistisch doet ze het best aardig, hoewel ze waarschijnlijk met ouder worden nog wel zal rijpen. Ze gebruikt heel veel vergelijkingen, die soms een directe klik geven, soms mij een beetje puzzled achterlaten. Af en toe zijn er belgicismen (net als bij Griet Op de Beeck), wat ik zelf leuk en authentiek vind, maar de Nederlandse recensenten meestal niet.

Het boek is structureel vrij ingewikkeld. De chronologie is belangrijk, en wordt goed aangegeven, maar springt voortdurend van verleden naar heden en naar nog verder verleden, of tussenin. Er zijn heel veel subtiele kruisverwijzingen naar gebeurtenissen die nog moeten plaatsvinden, of die al plaatsgevonden hebben maar nog moeten beschreven worden. Het is niet altijd eenvoudig, maar daardoor des te interessanter.
Een terechte bestseller, vind ik.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief