Het smelt

Lize Spit

Fictie

3.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

1988 is een bijzonder jaar voor het kleine, Vlaamse Bovenmeer: behalve Eva worden er slechts twee andere kinderen geboren, Pim en Laurens. De drie maken er hun hele jeugd samen het beste van. Tot de bloedhete zomer van 2002; de jongens worden pubers met snode plannen. De verlegen Eva kan meedoen of oprotten. Die keuze is geen keuze.

Wat anderen schrijven over dit boek

‘Het Smelt’ is een enorm groot boek. Sommigen zullen dit leuk vinden, maar mijn moedertaal is niet Nederlands en voor mij was het een vreselijk boek. Het boek is ook enorm langdradig wat ik persoonlijk zeer irritant vindt. Dit komt door het aantal details dat er in het boek staan, het boek staat volgepropt met details. Er zijn zoveel details dat je na een honderdtal pagina’s het boek telkens wilt sluiten wanneer er een detail is geschreven. De bedoeling van al de details is dat we ons inleven in het verhaal en dat is wel een goed idee, maar hier is het zo hard overdreven dat je totaal geen zin meer hebt om je in te leven in het verhaal. Een andere reden om je niet in te leven is dat het geen vrolijk boek is. Wanneer je het boek leest heb je het gevoel dat je in de zwartste bladzijdes van iemands bestaan aan het rommelen bent. Het is totaal geen aangenaam gevoel en je voelt zelfs dat je daar helemaal niet moet zijn.
het verhaal is ook op een erg unieke manier geschreven. Het boek wisselt drie fases af. Het verleden, het heden en enkele deeltjes tussen ‘het verleden’ en nu die ons helpen om het verhaal beter te begrijpen. Om ons wat te helpen zijn de delen in het verleden gedateerd met dag en jaar, de delen nu zijn gedateerd met uur en de ‘tussendoortjes’ zijn genoteerd met een tussentittel. Het lijkt logisch, maar wanneer je het boek leest is het heel verwarrend. In het begin moet je stukjes vaak herlezen om goed te begrijpen waar je bent. Na een honderdtal pagina’s begrijp je de structuur ongeveer, maar je moet het hele verhaal lang aandachtig blijven.

Topboek! Een ietwat donker verhaal, met toch hier en daar luchtige en herkenbare flashbacks. Vond het leuk lezen door de afwisseling tussen vroeger - heden - op een bepaalde dag ...

Mooi geschreven, verhaal met flash backs. Een erg triest, wat ontgoochelend einde.
Dacht dat het boek beter zou zijn.

Spitsvondig geschreven, rauw donker kantje....

Leuk en vlot geschreven. Leest om razend van te worden. Sommige meeslepende familie- en jeugdscènes zijn ook heel herkenbaar. De plot is jammer genoeg niet origineel, het is een 'raadseltje' waarmee ik twintig jaar geleden al eens kennismaakte. Dat heeft mijn leesplezier bedorven. En het is ook geen boek dat ik zal herlezen vanwege te weinig gelaagd.

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!