De avond is ongemak

Door Marieke Lucas Rijneveld

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen.
Het is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan.

Marieke Lucas Rijneveld geldt als een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde ze met de meermaals herdrukte dichtbundel ‘Kalfsvlies’, die werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marleen Capelle

op 29/05/2022

Heel vreemd boek, met schitterende passages, een sterk verhaal, originele invalshoek enzovoort, maar toch had ik soms moeite om voort te lezen. Dat heb ik wel gedaan, en het slot is zo sterk dat het alle lastiger passages goed maakt.
De mengeling van modern en oud vond ik bijzonder: de sfeer is zo ouderwets, uiteraard door de manier van leven en de strikte godsdienstregels, dat ik voortdurend vergat dat het een redelijk hedendaags verhaal is. De MZK-crisis was in 2001. Ik schrok zelfs toen er iemand blikjes cola uit de kast haalde. Dat leek me zoiets als het horloge van Ben-Hur.
De allermooiste zin staat op p. 166 en komt van Hanna, het zusje van de vertelster:
'Wij zijn versleten boeken, zonder kaft, van de buitenkant ziet niemand waar we over gaan,' zegt Hanna, en we grinniken om dit kleine besef.

Lees meer

Door Ria Delaere

op 09/04/2021

Een aangrijpend boek hoe elk lid van een gereformeerd Nederlands gezin omgaat met het verlies van een zoon. Een moeilijk thema voor een debuut, prachtig en beeldrijk beschreven. Je wordt als lezer in het verhaal zodanig meegetrokken dat je gedragingen van personen buiten het gezin wil beïnvloeden zodat ze die gezinsleden kunnen helpen.

Lees meer

Door Amelie Roelant

op 17/11/2020

De avond is ongemak is een zeer beklijvend verhaal dat je bij de keel grijpt van begin tot einde. De manier waarop Marieke Lucas Rijneveld deze roman neerschrijft is van zeer hoog niveau. Het leert je kennismaken hoe het gereformeerd Nederlandse boerengezin hun verwerkingsproces ter harte neemt en hoe ze proberen hun leven opnieuw op de rails te krijgen. Ik raad dit boek ten zeerste aan als je houdt van een professioneel geschreven literatuurverhaal voor zowel ervaren lezers als beginners. Daarenboven is het inhoudelijk sterk gebracht met een mooie opbouw verspreid over drie delen.

Lees meer

Door Anne Correwyn

op 09/08/2020

Dit is een hard verhaal maar niet onwaarschijnlijk. Dat maakt dat je wat verslagen verder leest. Het spanningsveld situeert zich misschien wel tussen overleven of overblijven? De inpakt van godsdienst, gewoontes, tijdsgeest, armoede vormen dit verhaal. Hoe verbeelding kinderen de weg kan wijzen. Dit boek wordt leesbaar door kinderlijke redeneringen en soms mooie gedachten. Kinderen zijn kinderen maar ze kunnen ook hard zijn.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief